Имате луд натоварен график, но все пак искате да се погрижите за себе си. Добрата новина е, че дори в забързаните дни има някои бързи и прости начини да останете в тонус, а един от тях е пиенето на вода с краставици.

Кое я прави толкова полезна?

1. Водата от краставици намалява риска от сърдечни заболявания

Освен че можете да намалите шансовете си за развитие на сърдечни заболявания със здравословна диета, добавете редовни упражнения и включете краставици в менюто.

Доказано е, че тя помага да се намали високото кръвно налягане - основен рисков фактор за сърдечни заболявания, като подпомага бъбреците да се отърват от излишния натрий в организма.

2. Водата от краставици помага при слабите кости

Остеопорозата е сериозно, хронично състояние, което крие по-висок риск от счупване на костите, и е проблем за жените, особено след менопаузата. Когато повечето хора си мислят за здравето на костите, на първо място асоциациите са за калций, витамин D и магнезий.

Но витамин К също е изключително важен. И за щастие, краставиците са невероятно богати на витамин К, който помага за формирането на костната матрица и поддържа костта плътна и здрава.

3. Водата от краставица предотвратява дехидратацията

Дехидратацията може да се случи по различни причини - топъл ден, тежка тренировка или просто не пиете достатъчно вода.

Тя може да причини храносмилателни проблеми, да направи циркулацията на кръвта по-бавна и дори води до напълняване, защото често жаждата се бърка с глад и много хора не пият вода, а ядат. Когато водата е вкусна обаче, няма причина да не пиете повече.

4. Водата от краставици може да намали риска от рак

Макар че водата с краставици, сама по себе си, не може да понижи риска от рак, тя може да се използва като част от цялостния здравословен начин на живот и да осигури на тялото ви витамини, минерали и фибри, от които се нуждаете, за да бъдете здрави.

Тази напитка е богата на антиоксиданти и съединения, като кукурбитацини и лигнани, а те могат да помогнат на тялото да се справи с развитието на рак. Това е още една чудесна причина да се отдадете на краставична вода.

5. Краставицата вода намалява шансовете за хронични заболявания

Ракът и остеопорозата не са единствените хронични заболявания, за които трябва да се тревожите, докато остарявате - болестите на очите, диабета и болестта на Алцхаймер (което причинява прогресивна загуба на памет) също са често срещани състояния.

Въпреки това, антиоксидантите в краставиците могат да помогнат за намаляване на стреса върху клетките, забавят процеса на стареене и предотвратяват много от тези състояния, свързани с възрастта.

6. Водата от краставици помага при дефицит на витамини и минерали

Недостигът на минерали и витамини е по-често срещан, отколкото мнозина осъзнават и може да доведе до проблеми, като умора, мускулна или костна слабост или слаба имунна система. Краставиците обаче са богати на хранителни вещества, източници са на витамини А и С и манган, които компенсират лошата диета.

7. Водата от краставици премахва токсичното натрупване

Между химикалите в храната и питейната вода, замърсяването на въздуха и дори битовите химикали и почистващи препарати, телата ни са изложени на много токсини ежедневно. Тези токсини могат да се натрупат в системата и да причинят умора и други проблеми.

Краставичната вода обаче може да помогне за детоксикацията поради високото си съдържание на вода и фибри, които улесняват тялото да елиминира вредните химикали.

8. Водата с краставици помага в отслабването

Водата с краставици (може да сложите и добавка – ягоди, портокал, лимон, мента) ще помогне за ограничаване на апетита и ще улесни намаляването на калориите, без да гладувате.

9. Водата от краставица помага при суха кожа

Излагането на слънце, студеното или горещо време и замърсяването на въздуха оказват своето влияние върху кожата, правейки я суха, зачервена и сърбяща. Водата от краставици обаче може да помогне, защото така хидратирате кожата си отвътре, но и осигурявате силиций и витамин В-5 - две хранителни вещества, които тя има нужда, за да бъде здрава.

10. Водата от краставици предотвратява мускулната слабост

Липсата на физически упражнения и някои хранителни вещества в диетата правят мускулите слаби. Но краставичната вода може да ги подхрани с важни хранителни вещества, като силиций. Ако тренирате силово, водата с краставици е чудесен начин да направите програмата си по-ефективна.