Механична хуманоидна фигура, облечена като прислужник, държи кана в дясната си ръка, от която налива вино посредством система от скрити зъбни колела, пружини и въздух под налягане. Така "роботът" от Филон, изработен преди повече от 2 200 години, посреща посетителите на музея Коцанас в Атина, посветен на технологиите в Древна Елада, пише Ройтерс.

Античният "домашен асистент" дори разполагал с функцията да смесва виното с вода за тези, които не обичат силния алкохол.

Експозицията в музея включва над 100 изобретения, които хвърлят светлина върху инженерното наследство на древните гърци. Сред експонатите има аналогов компютър, часовник с аларма и автоматични противопожарни врати.

"Когато отворите предния капак на всеки модерен автомобил, ще видите множество болтове, гайки, винтчета и движещи се механизми. Това са само част от изобретенията, завещани ни от древните гърци. Те стоят в основата на модерните технологии", казва директорът на музея Панагиотис Коцанас.

Освен технологичните изобретения, посетителите на изложбата имат достър до богат аудио-визуален материал и могат да разглеждат и детайлни схеми на тяхното действие, като повечето от тях са интерактивни.

Автоматичните врати на математика Херон от Александрия са били смятани от неговите съвременници за "чудодеен дар от боговете". Те били инсталирани в един от храмовете в града и се отваряли, когато на олтара имало запален огън.

Предшественикът на модерните компютри пък е на 2000 години и е известен като механизма от Антикитира - устройство, което "симулирало" по механичен път движението на обектите от Слънчевата система. Предполага се, че е използвано за прогнозиране на астрономически и календарни събития.

Философът Платон пък създал часовник с аларма, която се включвала с хидравлична система от съдове, пълни с вода.

Полиболосът пък е нещо като автоматичен арбалет, който може да изстрелва последователно стрели към противника. Древните гърци използвали и криптография, кодирайки съобщенията си по време на война. Отпреди над две хилядолетия датират и първите спринцовки, използвани за инжектиране на медикаменти и премахване на гнойни образувания от човешкото тяло.

Всички тези изобретения могат да бъдат разгледани в музея Коцанас, който се намира в центъра на Атина.