Боб Айгър ще отстъпи от поста главен изпълнителен директор на Disney и ще заеме този на изпълнителен председател, обявиха от компанията.

Боб Чапек, който доскоро беше председател на увеселителните паркове на Disney, ще заеме поста главен изпълнителен директор незабавно, информираха от компанията.

Чапек ще продължи да отговаря пред Айгър и ще бъде включен в борда на директорите на Disney на по-късен етап.

Акциите на Disney поевтиняха с около 2.5% в следборсовата търговия.

Айгър ще остане изпълнителен председател на Disney до края на 2021 г., според компанията. Той планираше избирането на свой наследник от известно време, като по време на годишното събрание на акционерите през миналата година заяви, че “2021 г. ще бъде годината, в която най-накрая ще отстъпя поста.”

Айгър е главен изпълнителен директор на Disney от 2005 г. Той отлагаше оттеглянето си на няколко пъти, а вчерашното изявление беше изненадващо.

Малко след него Айгър заяви, че е решил да се оттегли, защото иска да се концентрира върху креативната страна на компанията, след като големите проекти, като сливането с Fox и пускането на Disney+, вече са зад гърба му. Айгър също така каза, че в ролята си на изпълнителен председател ще може да помага на Чапек.

“След като всичко останало се нареди, мисля, че времето е подходящо,” каза Айгър.

Айгър имаше основна роля за превръщането на Disney в медиен гигант посредством ключови придобивания и пускането на ново съдържание. Той стартира Disney+, което незабавно превърна Disney в популярен доставчик на стрийминг услуги.

От компанията обявиха, че услугата има 26.5 милиона абоната през първото тримесечие на 2020 г., след като стартира през ноември.

Айгър също така подсили съдържанието на Disney с няколко придобивания. Наскоро той осъществи придобиването на развлекателния бизнес на Fox за 71 млрд. Долара. Преди това той добави филмите от сагата Междузвездни войни и тези на Marvel чрез придобиването на Lucasfilm и Marvel Entertainment, за по около 4 млрд. долара.

Малко след като зае поста главен изпълнителен директор, Айгър обяви придобиването на Pixar Animation Studios за 7.4 млрд. долара.

Айгър също така отвори увеселителен парк в Шанхай, който беше посетен от 11 милиона души в първата си година.