Смартфоните са на път да изпреварят компютрите по отношение на RAM паметта.

Тази седмица Samsung обяви, че е започнала масовото производство на първия чип 16GB LPDDR5 DRAM за смартфони.

Новият чип е бърз и предлага пренос на данни при скорости, които са 1.3 пъти по-бързи от LPDDR4X RAM, и пестят с 20% повече енергия от чип 8GB LPDDR4X.

Ако оставим скоростите настрана, 16GB RAM памет в телефон звучи убийствено, нали?

На пазара вече има смартфони с 16GB RAM; моделът S20 Ultra на Samsung има версия с толкова абсурдно голяма бърза памет.

Сега обаче, след като Samsung вече произвежда 16-гигабайтов чип масово, това означава, че в близко бъдеще все повече смартфони ще се предлагат с такова количество RAM памет, пише Mashable.

Трябва да се отбележи, че Samsung започна масовото производство на първия чип 12GB LPDDR5 през юли 2019 г., което означава, че за преминаването от 12 на 16GB е била необходима само половин година.

На пазара вече има редица телефони с 12GB RAM, в това число Samsung Galaxy S20, OnePlus 7 Pro и Xiaomi Black Shark 2.

В ерата, когато компютрите обикновено имат по 8GB RAM (всички лаптопи на Apple започва от 8GB, с изключение на 16-инчовия MacBook Pro), това означава, че много хора скоро ще имат телефон с повече RAM, отколкото компютъра им.

Трябва също така да се отбележи, че стандартното количество РАМ при компютрите не расте много бързо; базовата версия на 13-инчовия MacBook Pro на Apple се предлага с 8GB РАМ от 2014 г.

Дали обаче смартфоните имат нужда от повече RAM е спорно. Максималното количество RAM в моделите iPhone, например, е 4GB и те работят доста добре. Тестове пък са показвали, че телефоните с повече RAM не се представят непременно по-бързо.

В ера, в която повечето смартфони (с изключение на сгъваемите) са сходни парчета от стъкло и метал или пластмаса, производителите се опитват да привлекат потребителите с внушителни характеристики, а 12/16GB RAM скоро вероятно ще бъде нормата при по-скъпите смартфони с Android.