Хари Стайлс - британският певец, бивш член на групата One Direction, актьор и човек, който постоянно носи панталони с висока талия, вече има и още едно неофициално занимание – популяризатор на перлените огърлици за мъже.

В последните месеци той рядко се появява публично без наниз от деликатни бели перли на врата си. Стайлс се появи с перлена огърлица в “Шоуто на Греъм Нортън,” “Късното шоу на Джеймс Кордън,” “Шоуто на Елън ДиДженеръс,” “BBC Радио 1” и на британските музикални награди, както и на други места.

Стайлс обаче не единственият. Перлени огърлици вече могат да се видят на вратовете на рапъра A$AP Rocky, на дизайнера и Instagram инфлуенсър Марк Джейкъбс, на поп звездата Шон Мендес и на неостаряващия Фарел Уилямс.

„За търсещите внимание мъже перлената огърлица вече служи като стратегически заместител на вездесъщата златна верига“, казва Марк Еван Блекман, асистент преподавател в Модния технологичен институт. “Ако сложите златен ланец на врата си, никой няма да говори за вас, защото това е правено хиляди пъти.”

Перлите са символ на богатство и добър вкус за жените от векове, но този моден феномен при мъжете е относително отскоро, ако изключим някои азиатски и европейски кралски особи през вековете. През 2005 г. Пиърс Броснан се появява на корицата на италианското издание на Vanity Fair с огърлица от кафяви перли, пише WSJ.

Що се отнася за белите перли, Фарел Уилямс е един от първите, след като се появява с огърлица на прием през 2014 г. През последната година обаче тенденцията набира популярност.

Огърлиците започват да се появяват на вратовете на мъжки модели на ревюта на марки, като Ryan Roche и Palomo Spain. Перлената огърлица намира място и в рекламна кампания на Comme des Garçons.

В мартенското издание на списание WSJ рапърът A$AP Rocky позира с перлена огърлица върху бяла тениска.

Перлите за мъже са част от една по-обща тенденция, насърчавана от модни марки, като Gucci и Givenchy, която вкарва класически женски идеи в мъжкия гардероб. “Перлата е най-типичният женски аксесоар,” казва Крис Грийн, продуктов мениджър в Totokaelo и Need Supply Co. в Ню Йорк, който носи перли от няколко години.

Достъпните цени на перлите подсилват тяхната относителна популярност. Цените на перлена огърлица на Mikimoto започват от 2 910 долара, но човек лесно може да намери и по-стари и евтини версии. В онлайн магазина Etsy излизат 61 000 резултата за “стара перлена огърлица”, като някои от тях се продават за под 100 долара.

Ако на желаещите да се включат в новата модна тенденция мъже цената продължава да им се струва висока, тогава могат да прибегнат до опцията да вземат огърлица назаем от баба си.