Харвардски възпитаници имат план за действие, с който да се овладее по-бързо и по-ефективно ситуацията с коронавируса у нас. Целта е да се направи масов скрининг на населението, за да се овладее по-бързо заразата и да се предотвати колапс на икономиката.

„Една машина може да направи 1700 PCR теста на ден. Това означава, че страната ни има нужда от само 300 подобни машинки, за да се тества цялото население. Това поставя край на ефективността и нуждата от бързите тестове", каза по bTV Кирил Петков.

„Ако ние забавим пет пъти епидемията, за да имаме пет пъти по-бавен пик, ние удължаваме пет пъти нейното време. Това, което се случва в Италия и Испания за четири месеца, в България ще се случи за 18-20 месеца“.

„Готово ли е българското общество да си остане вкъщи година и половина – две?“, запита Николай Денков, преподавател по химия и фармация в Софийския университет.

Какво прогнозират математическите модели за жертвите на COVID-19?Според някои изчисления едва 12% от всички случаи на коронавирус (в това число и асимптоматичните) са документирани в САЩ към 15 март

Харвардските възпитаници предлагат и масовото тестване на населението в изборните секции, както и на границите ни. Според тях тестването на цялото население на България ще струва 385 млн. лв., казва Асен Василев.

Според тях, над 1 млн. души в момента работят в най-засегнатите сектори на икономиката. При положение, че извънредното положение продължи по-дълго, това ще предизвика престъпност и неспазване на карантината.