Бразилски ветеран от Втората световна война успя да се пребори с коронавируса.

99-годишният Ермандо Пивета беше изписан във вторник от Военната болница в Бразилия, с което се превърна в най-възрастния изклекуван пациент в страната.

Той напусна здравното заведение с армейска шапка и отправи военен поздрав към медицинския персонал.

"Да спечеля тази битка за мен беше нещо повече от победата във Втората световна война. На война трябва да убиваш, за да оцелееш. А в болестта трябва да се бориш, за да живееш", заяви Пивета пред агенция Ройтерс.

Той е служил като лейтенант в бразилската армия по време на участието й във Втората световна война. Бил се на африканския фронт.

Ермандо Пивета е дал позитивна проба за COVID-19 преди две седмици и е прекарал два дни в интензивното отделение на болницата, след като развил пневмония.

Той обаче не е имал нужда от респиратор и е успял да се възстанови, благодарение на добрата си физическа форма и на факта, че в семейството му като цяло има много дълголетници, казва директорът на болницата.

Изписването на 99-годишния ветеран е сред малкото добри новини на фона на влошаващата се епидемична обстановка в южноамериканската страна.

До момента в Бразилия има над 25 00 заразени и над 1 500 смъртни случая. Само за последните 24 часа коронавирусът отне живота на 204 души.