Работници от България и Румъния биват извозвани насред световната пандемия с чартърни полети, за да събират земеделската продукция във Великобритания и Германия, предава BBC.

Според британската медия, частната компания Air Charter Service е извозила 1 000 работника от България и Румъния в посока Германия през последните седмици.

Конкретно за Великобритания, BBC не споменава български работници да са били карани с чартърни полети, като практиката засяга предимно румънски граждани. Air Charter Service посочват пред медията, че през тази седмица ще кацне първият самолет със 150 румънски работници.

Компанията заявява, че това е първият от общо шест полета със сезонни работници от Румъня, които са планирани за периода средата на април – края на юни.

G's Fresh, един от най-големите земеделски производители във Великобритания, потвърждава, че е заявила за себе си два от шестте полета, каращи румънци.

Дерек Уилкинсън, управляващ директор на дивизи на G's Fresh, посочва пред BBC, че 150-те работника, които ще пристигнат от източна Румъния ще бъдат закарани с автобуси до фермите в Източна Англия където ще берат марули.

Компанията работи тясно с общественото здравеопазване на Англия (PHE), като групата ще бъде тествана за заболявания при пристигането си на Острова. Всеки, при когото е установено наличието на температура, ще бъде поставен под карантина.

По думите на Уилкинсън, бизнесът се нуждае от 3 хил. сезонни работници, като най-голяма нужда има през май.

Външно министерство призова сезонните работници да не пътуват След като Европейската комисия призова за свободно движение на работници от критично значение, много българи са готови да заминат в чужбина като сезонни работници в селското стопанство

Той добавя, че през тази година и британци ще берат земеделска продукция, като засега 500 души за заявили желание за този вид труд.

Британските ферми предупредиха, че земеделската продукция може да остане несъбрана, поради липса на сезонни работници от източна Европа.

Паралелно с това, рестрикциите за пътуване заради пандемията, допълнително ограничават достъпа до евтна работна ръка от Източна Европа.

Европейската комисия също даде да се разбере, че няма да пречи на подобни практики, като ясно заяви, че сезонните работници не бива да бъдат сприрани въпреки пандемията, стана ясно по-рано през този месец.