Министерството на антимонополното регулиране и търговията (МАРТ) на Беларус въведе държавно регулиране върху цените на социално значими стоки, съобщи агенция БЕЛТА, цитирана от БГНЕС.

В списъка попадат общо 26 стоки - тоалетната хартия, кибритът, консервите, питейната вода и други. Ограниченията ще са в сила за 90 дни.

Печалбата на производителя на посочените стоки не може да бъде над 10%. Максималната надбавка на вносителя на стоките също е установена на 10-процентно равнище.

Заради COVID-19 Беларус забрани износа на елда. Ограниченията ще засегнат също чесъна и лука. Тази забрана отново ще е в сила за 90 дни.

Освен това от 10 април до 1 юли властите ограничават продажбата на лекарства и защитни средства. Аптечните мрежи ще отпускат не повече от 10 защитни маски и 40 хапчета парацетамол на едно лице. Ограничена е и продажбата на предпазни ръкавици и антисептични средства.

Президентът на Беларус: Пийте водка и ходете на саунаАлександър Лукашенко не се трогва от пандемията от коронавирус и твърди, че мерките на останалите страни са психоза

Броят на заразените с коронавируса в Беларус се е увеличил от 4204 до 4779, информира вчера БТА, позовавайки се на ТАСС.

До момента са починали 42-ма души с редица хронични заболявания, у които е открита коронавирусна инфекция. Оздравелите и изписани от болниците пациенти с Ковид-19 са 342-ма. По информация на министерството в Беларус са извършени общо 86 813 теста за вируса. С тестирането са ангажирани 24 лаборатории, които са открити както в републиканските научно-практически центрове и центрове по хигиена, епидемиология и обществено здраве, така и в частни медицински центрове.