Днес официално регистрираните случаи на заразяване с COVID-19 у нас достигнаха 1024. За последното денонощие (от 17:00 ч. вчера до 17:00 часа днес) те нараснаха с 49.

262 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, а 37 са пациентите в интензивни отделения.

Жертвите на болестта у нас вече са 49.

"За последните 7 дни имаме почти 300 случая, което представлява 30% от всички заразени у нас. Докато до скоро се изкачвахме по кривата на заболеваемостта плавно, сега тя се издига по-рязко", заяви тази сутрин началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Докога ще се борим с вируса

Междувременно вирусологът проф. Златко Кълвачев коментира днес пред Българското национално радио, че коронавирусът още не е станал сезонна инфекция, каквато е грипът, и има надежда "да приключим с него след няколко месеца".

По думите му със сигурност ще бъде направена ваксина, но тя вероятно ще бъде достъпна не по-рано от следващата година.

Горанов: Няма да хвърляме пари от хеликоптери

"Конкретният план за излизане от кризата ще дойде, когато разхлабим достатъчно мерките, които са свързани с предпазването на живота и здравето на българските граждани", коментира днес пред bTV министърът на финансите Владислав Горанов.

Попитан как другите държави дават безвъзмездни пари, а ние даваме заеми, Горанов отговори: „Ние също даваме безвъзмездни пари – най-големите са 1.5 млрд. за запазването на заетостта. Как си представят хората безвъзмездните пари – да вземем един от правителствените хеликоптери и да минем да разхвърляме едни пари?“

По света

Над 2.54 милиона души по света са се заразили с новия коронавирус, а 177 004 души са починали от него. Това показва актуалната статистика за глобалното разпространение на пандемията.

Броят на жертвите на COVDID-19 в САЩ рязко нарасна с 2 751 за едно денонощие, по данни на университета "Джонс Хопкинс".

Съединените щати остават най-засегнатата от коронавируса държава както по брой на починалите (общо 46 149), така и на диагностицираните случаи (почти 830 000).

В Европа обаче повечето държави вече заявяват, че са овладели епидемията от COVID-19. Това посочи зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович след заседанието на министрите по европейските въпроси.

По неговите думи държавите в ЕС са единодушни, че когато се пристъпи към облекчаване на ограничителните мерки, трябва да се използват научни данни.