Гърция прекара последните 10 г., мислейки, че положението не може да стане по-зле, но след това връхлетя кризата с новия коронавирус, пише CNBC.

Оптимизмът точно се завърна в страната, след като преди 10 години южната ни съседка изпитваше сериозни финансови затруднения и икономически перспективи пред нея бяха мрачни. Глобалната пандемия обаче отново възобнови притесненията на гърците за тяхното бъдеще.

„Да, очаквам да остана без работа, каза Василис, 34-годишен гръцки гражданин, който предпочита да не казва фамилията си пред CNBC.

Той работи в сферата на туризма от 11 години, като в последните си три работни места показва на чуждестранните туристи скритите съкровища на Атина. Василис казва, че кулинарните турове, в които той води туристите по пазари и местни ресторанти, са били най-популярните в последните години от дейността му.

„Очаквахме да имаме много добър сезон, може би рекорден (през това лято), с повече туристи от миналата година. Но сега дойде този вирус, който кара Василис и други хора от туристическия бранш да се страхуват от несигурността.

„Имах работа дори и по време на световната икономическа криза, допълва още той. Сега обаче е различно.

Преди 10 години Гърция договори спасителен план за икономиката си. В следващите години, различните правителства трупаха дълг, който е много по-голям от възможностите на страната, което накара инвеститорите да се отдръпнат от страната.

Кризата просто се проточи по-дълго и бе доста тежка.

Гърците отварят хотелите през юлиТова предлага правителството в южната ни съседка, където 20% от брутния вътрешен продукт се осигурява от този сектор

През 2018 г. Гърция излезе от трите спасителни плана за милиарди и тъкмо се готвеше да се изправи на крака. И наистина – икономиката показа признаци на съживяване.

БВП на страната отчете ръст от 1.9% през миналата година, а безработицата се понижи до 17.3%, спрямо 27.5% през 2013 г., според данни на Евростат.

Коронавирусът обаче ще обърне тази тенденция с главата надолу. Международният валутен фонд вече обяви, че очаква БВП на страната да се понижи с 10%, а безработицата в края на 2020 г. да възлезе на 22.3%.

„Ситуацията с COVID-19 ще провали дългосрочните планове за възстановяване на икономиката на Гърция“, казва Атанасия Кокиногени, старши финансов анализатор в DuckerFrontier.

Гърция е една от държавите, в която бяха въведени най-драконовските мерки, забраняващи на хората да излизат от вкъщи, с изключение за работа, до магазина или аптеката.

Епидемията обаче се очаква да окажа най-сериозно влияние върху туризма на Гърция. Той има дял от 21% във формирането на БВП на страната.

В момента страната е затворена за туристи, както за хора от ЕС, така и за тези извън общността, което по всяка верояност ще доведе до сериозен ръст в безработицата в следващите месеци.