Държавното оръжейното предприятие "ВМЗ"-Сопот ще произвежда и в чужбина част от новата си продукция.

Това съобщиха за БНТ от ръководството на компанията, която в момента води преговори с европейска държава - член на НАТО.

Според плана на дружеството, съвместно с чужда компания, ще бъде произвеждан нов, разработен в заводите, противотанков реактивен гранатомет.

Оръжието вече се произвежда и е тествано у нас.

Новият гранатомет е предназначен за поразяване на танкове и други механизирани бронирани средства, които са на въоръжение на няколко чуждестранни армии.

Разработката е направена изцяло в България.

Едно универсално оръжие, много добро, в условията на близък бой и което набира своите почитатели и клиенти, и смятам, че бъдещето пред него е много голямо, заяви инж. Иван Гецов, изп. директор на ВМЗ-Сопот.

"ВМЗ" продължава да изнася 100% от продукцията. През последните години, освен традиционните партньори от Близкия изток и държавите от бившия Съветски съюз, все по-голям интерес към изделията проявяват страните от Азия, Европа, Латинска Америка и Северна Африка.

Чрез износа на производство в НАТО всяка държава си гарантира бъдещо сътрудничество в областта на производството на артилерийски муниции и въоръжение, както и износ на ноу-хау.

Има такъв интерес, клиентът трябва да е доволен за това, за което ще заплати, съответно "ВМЗ" трябва да получи едно достойно заплащане, казва още инж. Иван Гецов.

За последните три години предприятието е инвестирало над 100 млн. долара за модернизация на производствата.

Заради глобалното свиване на търсенето на специална продукция, в момента "ВМЗ" работи по усвояване на натовски образци на въоръжение и до края на годината се очаква да предложи нова серия продукти на световния пазар.