1506 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 18 нови случая, като 2 са в област София, 13 в област Видин и 3 в област Ямбол.

317 са лицата с потвърден COVID-19, настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 40 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.

По отношение на общата картина – към 30 април: 751 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 755 на жени.

164 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция.

Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 66.

Вече лекуваме с кръвна плазма

Вчера за първи път във ВМА са набрали кръвна плазма от доброволци с антитела, съобщи на сутрешния брифинг ген. ВенциславМутафчийски.

Тя е влята на тежко болен с коронавирус, като тази сутрин той няма температура и е в добро състояние, посочи още лекарят.

"Това е първото подобно преливане на плазма у нас. ВМА е единственото лечебно заведение със собствена кръвна банка, така че се възползвахме от това, за да можем да удовлетворим искането на много излекувани доброволци с доказани антитела+, уточни генералът.

От три дни се готви тази процедура, прелятата плазма е прясна, а не замразена, което носи преимущества, според нас, каза още той и посочи, че трябва да бъдат изпълнени редица условия, за да се прибегне до този начин на лечение.

Милиардерът, който плаща заплати в пълен размерБогатството на Елисън по последни данни възлиза на 58.6 млрд. долара.

За какво се харчат даренията за борба с COVID-19 и колко са те?

Към 29 април 2020 г. са постъпили под формата на дарения 4 292 780 лева в откритата специална дарителска сметка на Министерство на здравеопазването, отчете здравният министър Кирил Ананиев.

От тях 1 326 300 лева са с изрична воля на дарителя и са насочени към съответните институции.

1.2 млн. от тези целеви средства са отишли в Националния център за заразни и паразитни болести, а 126 300 лева са насочени към други лечебни заведения.

За 2 966 480 лева дарителите не са указали изрично за какво да бъдат употребени, като те са насочени за:

- Защитни облекла за многократна употреба - 1.5 млн. лева
- Защитни очила - 1 млн. лева

Остатъкът от 466 480 лева ще бъдат употребени за лекарства, апаратура, тестове, лични предпазни средства, консумативи и други, след съгласуване с Националния оперативен щаб, съобщи Кирил Ананиев.

Детските градини остават затворени

Детските градини и ясли у нас остават затворени на този етап заради високия риск за здравето на децата.

Това заяви на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

В момента проблемът се обсъжда и от щаба, и от правителството, но смятаме, че не е дошъл моментът да отворим детските градини и яслите, допълни Ананиев.

Вижте най-скъпото бижу, продадено на търг онлайн (снимки)Гривна на луксозния бранд Cartier, наречена Tutti Frutti, се превърна в най-скъпото бижу, продавано някога на търг онлайн

Строителите поискаха отпадане на важна забрана

троителството е най-важният сектор, който след всяка рецесия извежда икономиките на пътя на развитието.

Около това мнение се обединиха на брифинг в Министерски съвет зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и представители на строителния бранш у нас.

„Върви ли строителството, върви всичко", заяви от своя страна Валентин Николов, изпълнителен директор на Строителната камара, и призова да не се спират проектите, които са в процес на изграждане, а напротив - да се създадат условия за създаване на още работа за бранша.

Строителите предлагат да се дават не повече от два обекта на една фирма едновременно, за да може в работата да участват колкото се може повече фирми и хора, както и да се дефинира не обща цена на квадратен метър, а по дейности.

Браншът поиска и отпадане на наредбата за забрана на строителство в часовия пояс 14-16 часа, като изтъкна, че това не означава извършване на шумни дейности, а на боядисване, например. Строителите искат и изработването на ясни параметри за допустимите децибели шум.

19.9% от българите са живели в материални лишения през 2019 г.

През 2019 г. линията на бедност* общо за страната e 413.04 лв. средномесечно на лице от домакинство, сочат данни на Националния статистически инстутит.

При този размер на линията под прага на бедност са били 1.58 млн. лица, или 22.6% от населението на страната.

В сравнение с предходната година, размерът на линията на бедност нараства със 17.6%, а относителният дял на бедното население нараства с 0.6 процентни пункта.

Системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността. Данните за 2019 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 22.6 до 29.6%, или със 7.0 процентни пункта.

През 2019 г. 19.9% от населението живее в материални лишения. Ограниченията на лицата, свързани със задоволяване на определени нужди и потребности, се различават в зависимост от етническата принадлежност.

Между 3 и 33 градуса през майНай-ниските температури у нас през май ще са между 3 и 8 градуса, а най-високите - между 28 и 33 градуса

България е изпратила документите за членство в ERM II

България е подала официално документи към Европейската централна банка за членство във валутния механизъм ERM II.

Това стана ясно от проведен телефонен разговор между министър-председателя Бойко Борисов с президента на Френската република Еманюел Макрон.

Страната ни разчита на подкрепата на Франция за приема в чакалнята на еврозоната, е заявил премиерът по време на разговора, съобщават от правителствената информационна служба.

Той е изразил благодарност, че още през 2018 г. президентът Макрон е подкрепил идеята България да се придвижи към ERM II.

Рекордна безработица в САЩ и рекорден спад на БВП на еврозоната

Нови 3.8 млн. американци подадоха молби за помощи при безработица, става ясно от изнесените днес данни. Статистиката на Министерството на труда дава актуална информация за новите заявления към 25 април.

Така само за шест седмици, американската икономика вече загуби 30.3 млн. работни места.

Междувременно икономиката на еврозоната се е свила с 3.8% през първото тримесечие на годината, в сравнение с последните три месеца на 2019 г., след като пандемията от коронавирус засегна сериозно бизнес активността в региона.

Предварителните стойности от днес са най-ниските, откакто започва да се води подобна статистика през 1995 г., обявиха от европейската статистическа служба. Анализаторите, участвали в проучване на Reuters очакваха свиване на икономиката с 3.5%.