Много от зоопарковете по света в момента за затворени, заради пандемията от COVID-19, а служителите им забелязват, че някои от обитателите се чувстват самотни в отсъствието на хората, пише BBC.

В зоологическата градина във Финикс, Аризона служителите провеждат "обедни срещи" със слоновете и орангутаните, които имат нужда от комуникацията. Дори и някои видове птици се нуждаят от социални контакти.

В Дъблин приматите също се чудят "къде са изчезнали всички хора", казват от ръководството на местния зоопарк.

Директорът Лео Остервегел смята, че те дори го "гледат въпросително", защото се чувстват странно при липсата на хора.

В природния парк Орана в Нова Зеландия жирафите и носорозите са свикнали с ежедневния си график и продължават да се появяват на местата, където обикновено провеждат "публичните си изяви", пише още изданието.

Според служителите на парка папагалите кея и горилите демонстрират най-силна нужда от комуникация и общуване с хората.

Служителите на зоологическите градини забелязват отчетлива промяна в поведението на животните. Това важи в най-голяма степен за маймуните, като някои от тях съвсем явно показват, че "търсят" своята доскорошна компания в лицето на посетителите.

В момента не е ясно кога зоопарковете ще отворят отново врати. В някои държави, като Германия, те вече са достъпни, но в повечето остават затворени за неопределен период от време.