Обявеното на 13 март извънредно положение в страната, чиято цел беше намаляване на разпространението на коронавируса на територията на България, приключва днес.

Това обаче не се отнася за много от мерките, които бяха въведени през последните два месеца.

Все още се изисква спазването на физическа дистанция, за която се смята, че е единственото ефикасно оръжие срещу COVID-19.

Носенето на предпазни маски вече не е задължително навън, но това изискване остава за закритите помещения и градския транспорт. Глобите също остават. Те са в размер от 300 до 1000 лева.

Запазва се коридорът за пазаруване на възрастни хора над 60 години във времевия отрязък 8.30 - 10.30 ч.

Въпреки че парковете в страната отвориха врати преди седмици, в тях все още е забранено сядането на пейки, както и организирането на пикници на тревата.

Изискванията за задължителна карантина на заразените с коронавирус не отпадат, като глобата за нарушаване на тази мярка е 5 000 лв.

Все още е в сила остава 14-дневната карантина за влизащите в България от други държави. Това изискване обаче може да отпадне след края на май, прогнозира днес външният министър Екатерина Захариева.

Очаква се още днес Европейската комисия да обяви, че държави с нисък риск от разпространение на COVID-19 трябва постепенно да премахват ограниченията за влизане, съответно и изискванията за карантина.

Колко са заразените у нас?

За последното денонощие в България са установени 65 нови случая на COVID-19, стана ясно на редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб. Вчера броят им беше доста по-малък - 23.

Общият брой на заразените в страната вече е 2 069.

"Запазва се огнищният характер на разпространението на COVID-19 с ясно проследими епидемиологични връзки. Това позволява откриване на контактните лица и тяхното изолиране в болнични или в домашни условия", обясни доц. Димов.

И премиерът Бойко Борисов, и началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски вече предупредиха, че ако броят на заразените за денонощие скочи над 100 души, част от ограничителните мерки отново ще бъдат върнати.

Ситуацията по света

85 315 нови случая на коронавирусна инфекция са регистрирани за денонощие по света. Смъртните случаи нарастват с 5320.

С най-голям ръст в световен мащаб са САЩ и Русия - съответно с 23 000 нови случая за САЩ и 11 000 нови случая за Русия. В Европа три държави отчитат над 1000 заразени за 24 часа - Великобритания, Италия и Испания.

На Балканите: 1700 са новите случаи в Турция, 190 в Румъния и 67 в Сърбия.