Гърците масово излязоха по плажовете на южната ни съседка, които от днес са отворени за посетители, съобщава Ройтерс. Страната се опитва да съживи туристическия сектор, като в същото време продължава стриктно да прилага мерките против разпространението на COVID-19.

Отварянето на плажовете съвпадна и с първата гореща вълна за годината.

Любителите на слънцето обаче са длъжни да спазват социална дистанция и дори чадърите им трябва да са разположени на разстояние. Разрешено е да се събират най-много 40 души на 1000 квадратни метра, а чадърите трябва да бъдат поставени на поне четири метра разстояние един от друг.

На популярния плаж Алимос, който се намира на юг от столицата Атина, още от сутринта имаше опашки от хора.

На съседен плаж дрон предупреждаваше по восокоговорител хората да спазват дистанция.

Броят на заразените с коронавирус в Гърция надхвърли 2 800, а смъртните случаи достигнаха 160. От 4 май страната започна да разхлабва мерките, въведени в средата на март.

По-ниското ДДС за туризъм и ресторанти в сила от 1 юли?Намалението ДДС за определени стоки и услуги е срочна мярка и ще отпадне в края на следващата година


Гърция, чието население е 11 милиона души, е една от най-зависимите от туризма страни в Европа, припомня Ройтерс. Туризмът генерира около една пета от приходите й.

След отварянето на плажовете от утре гърците ще могат да посещават и църковни служби, а археологическите обекти, в това число и Акрополът, ще бъдат отворени за посетители от 18 май. От понеделник ще бъде разрешено пътуването през континенталната част на страната и до остров Крит, а от 25 май - до останалите острови.

Туристическите компании се надяват от юли да бъдат възобновени и посещенията на чуждестранни туристи.