В поредната събота, в която страната се буди с актуалните данни за новозаразените с коронавирус у нас, температурните рекорди и предчувствието за лято изместиха фокуса от COVID-19.

37 нови заразени у нас

За последното денонощие са установени (до 8 часа тази сутрин) 37 нови положителни случая на COVID-19 в България. От тях в болница са постъпили 10 души. Потвърдените случаи за страната общо са 2 174.

Общият брой на излекуваните вече е 573, като само за вчера са 28. Новите смъртни случаи за последните 24 часа са три.

Жега във Варна, гръцките плажове пренаселени

82-годишен температурен рекорд счупиха термометрите в морската ни столица Варна. В 12 часа днес там са измерени 29 градуса. Това е с 1.4% градуса повече от измерените през 1938 г. 27.6 градуса.

Междувременно, 40-градусовите жеги напълниха гръцките плажове. Те са отворени при определени изисквания, като четири метра разстояние между чадърите, предлагане единствено на пакетирано кафе и плажуване само в района на местоживеене.

Гърците излязоха по плажовете, спазвайки социална дистанция Гърците масово излязоха по плажовете на южната ни съседка, които от днес са отворени за посетители

Детските градини отварят около 24 май

Премиерът Бойко Борисов заяви днес, че се надява да детските градини у нас да отворят врати около 24 май. Той предупреди, че това е мярката, която доказано води до повишаване на заболеваемостта в страните, в които е предприета.

"Това е риск, който обаче си заслужава, защото работещите родители, връщайки се на работа, трябва да могат да си оставят децата", посочи Борисов. Решението ще бъде взето до няколко дни, като не е ясно дали ще се отнася до всички детски заведения.

Италия приема туристи от 3 юни, Испания удължава извънредното положение

Противоречиви стъпки предприемат две от държавите с най-много заболели от коронавирус в Европа. Докато Италия се готви да отвори границите си, Испания възнамерява да удължи извънредното положение с месец.

Италия ще отвори от 3 юни границите си за туристи от Европейския съюз и ще премахне задължителната карантина за чуждестранни посетители, с което се надява да спаси туристическия сезон. Изрично се подчертава обаче, че мерките могат да бъдат променени при евентуален "епидемиологичен риск".

Испанският премиер Педро Санчес mcu заяви днес, че смята да продължи извънредното положение "с около месец", до края на поетапното вдигане на карантинните мерки в страната. Вече удължавано неведнъж, извънредното положение се очакваше да приключи на 24 май.

Новото продължаване изглежда ще е последно, а изолацията вероятно ще бъде окончателно прекратена в края на юни, каза премиерът.