24 нови случая на коронавирус у нас са регистрирани за последните 24 часа.

Това съобщи на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Причината за този малък брой са изследваните 4.5 пъти по-малко проби - 362, спрямо обичайните около 1500 проби, поясни експертът.

14 от новите случаи са в София, като само един от тях е в болница.

Според професора големият процент амбулаторни случаи в столицата говори, че когато се спазват мерки и заразяването става с по-малко количество вируси, заболяването преминава по-леко.

2235 е общият брой на регистрираните с коронавирус у нас, като те представляват 1.1%. Активните случаи са 1513.

Топ 5 на областите с най-много заболели у нас:

  • София-град и София-област - 945
  • Плевен - 208
  • Видин - 179
  • Благоевград - 116
  • Ямбол - 102
  • Ето и какво още по-важно се случи днес в страната ни:

    Училищата и детските градини

    Министърът на образованието Красимир Вълчев отбеляза, че училищата в България остават затворени до края на учебната 2019/2020 г. като присъствие на ученици се допуска за осъществяването на неотложни дейности, които не могат да се реализират от дистанция в електронна среда. Той сподели с останалите министри, че у нас се подготвя възстановяване на работата в детските градини.

    Готови сме да започнем разговори за следващата учебна година, каза още министър Вълчев.

    Утре ще стане ясен един от най-дългоочакваните въпроси след извънредното положение заради COVID-19 - кога ще отворят яслите и детските градини.

    Насрочен е брифинг от 11 ч. на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Двамата ще коментират темата за подновяването на работата на детските градини.

    „Дейли стар“: Ситуацията с COVID-19 може да превърне България в хитова дестинация за лятото

    Ситуацията с коронавируса по света може да превърне България в хитова туристическа дестинация за лятото на 2020 година. Това написа в статия английският вестник „Дейли стар“, предава БТА.

    Под заглавието „Българският Слънчев бряг ще бъде „новият Магалуф“ след ограниченията заради коронавируса" изданието цитира експерта Ники Келвин от най-популярния уебсайт за пътуване The Points Guy. Според него след премахването на ограниченията българската дестинация може да измести курорти като Ибиса, Магалуф и Марбела.

    „Ограниченията в Испания са изключително строги и едва ли тези мерки ще бъдат отменени скоро. Това означава, че горещи точки като Майорка, Ибиса, Тенерифе и Коста дел Сол ще бъдат недостъпни за по-дълго”, пише още в статията.

    ЕК прогнозира 7.2% спад в БВП на България през 2020 г.Безработицата се очаква да скочи до 7% през 2020 г., след като достигна историческо дъно от 4.2% през 2019 г.

    Посочва се, че България е сред страните с най-малко разпространение на коронавируса и това й дава сериозни предимства наред с пясъчните дюни, възможностите за водни спортове и луд нощен живот.

    “България, като повечето ваканционни дестинации, понастоящем е с ограничения, но страната има едни от най-ниските потвърдени случаи на заболели в Европа”, се казва в материала на английския вестник.

    Държавните бензиностанции:

    За периода на пандемията борсовите цени на петрол са намалели драстично. Същевременно в същия период при търговията на дребно големите вериги поддържат цена на дизела средно с около 30 ст. над средната цена и около 55 ст. от цената в складовете. При бензина статистиката за цената е подобна. Това заяви на брифинг министърът на финансите Владислав Горанов относно изграждането на държавни бензиностанции.

    Според него жителите на София могат да видят разлика от 50-60 стотинки в бензиностанциите в различните квартали на столицата.

    "Не е тайна, че темата с цената на горивата на дребно е коментирана с години. В подкрепа на тази констатация мога да ви припомня, че са се провеждали и много протести. Многократно е сезирана комисията за финансов надзор, многократно са извършвани анализи, от които сме получавали данни, че конкуренцията работи. В период на криза все по-остро се забелязват някои диспропорции, които нямат обективно обяснение", заяви Горанов.

    "Смятаме, че ако държавните бензиностанции ценообразуват разумно, ще предоставят цена, подобна на останалите, или по-добра. Ще се изградят обекти в големите населени места и на места, където липсва предлагане на качествени горива, а също и по магистралите и първокласните пътища" обясни министърът. До пролетта трябва да бъдат изградени около 100 обекта.

    Моловете отвориха:

    След повече от двама месеца моловете у нас отвориха врати.

    Припомняме ви, че те бяха завторени заради извънредното положение в страната заради пандемията от коронавируса.

    На територията на големите търговски комплекси обаче нямат право да работят увеселителните и игрални зали и баровете, както и закритите търговски площи на заведения за хранене и развлечения - ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейните заведения и кафе-сладкарници, развлекателни центрове, детски и спортни съоръжения на закрито.

    Изключение са заведенията за хранене в тях с открита площ и самостоятелен вход.

    А за да е безопасно пазаруването, в магазините, трябва да има дезинфектанти и да се спазва дистанция. Клиенти и обслужващ персонал трябва да бъдат с предпазни средства, както е правилото при закрити пространства.

    Според изискванията клиентите на моловете трябва да влизат и излизат от различни места. Броят им ще се регулира, за да не се получава струпване.

    Статистиката отчита дефлация от 0.6% през април

    Индексът на потребителските цени се понижава с 0.6% през април 2020 г. спрямо предходния месец март. Годишната инфлация за април е 1.8%, показват данните на Националния статистически институт.

    През април спрямо предходния месец най-силно са се повишили цените на облеклата и обувките (с 6.3%), следвани от хранителните продукти и безалкохолните напитки (с 0.9 на сто).

    В почти всички останали сегменти се наблюдава спад на цените.