България е подписала двустранни споразумения със Сърбия и Гърция, че няма да се налага 14-дневна карантина на гражданите, които пътуват до или от тези държави.

Това заяви премиерът Бойко Борисов след виртуална среща с лидерите на Сърбия, Гърция и Румъния.

На 1 юни във Варна ще се проведе и физическа среща, на която ще присъстват сръбският президент Александър Вучич, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и румънският премиер Лудовик Орбан, стана ясно още след днешното онлайн заседание на балканските лидери.

"Това, което се договорихме с Гърция, е, че от 1 юни пускаме свободно, без карантиниране, пътуванията за бизнес, семейни връзки, дипломатически, хуманитарни пътувания и всякакъв друг транспорт. Същото важи и за Сърбия, отново от 1 юни", обясни Борисов.

"По думите му предстои и румънският парламент да вземе решение, тъй като правителството там е в оставка. Надяваме се да вземат решение в унисон с тези, които взеха България, Сърбия и Гърция", добави министър-председателят.

Той обясни, че при пътуване до Сърбия и Гърция, или съответно от тези държави до България, ще се попълва декларация, в която ще се отбелязва, че пътуващият няма симптоми, не е под карантина, запознат е с епидемичната обстановка и пътува на собствен риск. Ще се оставя и телефон за контакт.

"Външните и вътрешните министри, които присъстваха на заседанието, ще започнат по най-бързия начин уеднаквяването на двустранните критерии за движение", каза още Борисов.

"Трябва да се научим да живеем с мисълта, че вирусът все още е тук и че предупрежденията, които валят към нас, са достатъчно сериозни. Данните са такива, че можем с премерен риск да правим така, че да заработят повече системи, които да гарантирта доходите на хората и постъпленията в бюджета", каза още Борисов.

"От 1 юни можем да помислим и за отваряне на ресторантите, защото и в четирите държави действаме горе-долу по един и същи начин", допълни премиерът.

"На 1 юни имам уговорка с президента Вучич да види как се изгражда Балкански поток и лотовете на магистрала Европа към Белград, а с Мицотакис да инспектираме магистрала Струма и всички проекти, които, въпреки кризата, не бяха спрени", каза още Бойко Борисов.

Той заяви, че ще се срещне с представителите на превозвачите, които протестираха днес.

"Срещаме се със всички и тези мерки, това което всеки ден правим, е свързано и с тях. Оказва се, че всички системи трябва да се захранват със стотици милиони и миларди левове. Някои казват, парите щели да дойдат от Европейския съюз. Но те не идват от Европейския съюз, защото ние, освен че правим огромни вноски, самият ЕС все още няма приет бюджет и ако се тегли заем от ЕС всяка държава трябва реципрочно да издаде банкова гаранция. За България тя е над 100 милиона евро", каза Борисов.

По думите му тези пари ще се приспадат от бъдещите европейски програми от новия програмен период.

"Ако ние бъдем некоректни и похарчим сега тези пари, какво ще стане след две или три години?", каза премиерът.

Той припомни, че все още се чакат 1 милион теста за COVID-19 от Европейския съюз.

На въпрос как ще коментира изказването на президента Румен Радев, който по-рано днес заяви, че "ако той управлява, няма да се краде", Борисов заяви, че не може да повярва, че един държавен глава и обединител на нацията може да произнесе такива думи.

"Единственото, което запомнихме тези 3-4 месеца на служебното правителство, назначено от него, беше много скоростното желание да се похарчат милиарди за Грипените и липсата на над 100 милиона лева в митниците вследствие на бума на контрабандата по време на това управление. Но ние никога не сме си позволили такъв тон и такива квалификации", заяви премиерът.

По думите му загубите за бюджета са около 3.5 милиарда лева от началото на кризата до момента.

"Според финансовия министър в средата на юни ще знаем дали ще можем да "изплуваме" сами или ще трябва да си помогнем и с кредит", допълни Борисов.