Единствената в света плаваща атомна топлоелектроцентрала Академик Ломоносов бе въведена в промишлена експлоатация в Русия. Проектът е на руския концерн Росенергоатом който е част от руската корпорация Росатом.

Заповедта бе подписана от генералния директор на Росенергоатом Андрей Петров след положителни заключения от Ростехнадзор и Росприроднадзор. Според тях плаващият атомен ТЕЦ напълно отговаря на действащите норми и правила, включително на санитарно-епидемиологичните, екологичните, пожарните и строителни изисквания и държавни стандарти.

„Проектът за изграждане на плаващата атомна топлоелектроцентрала в град Певек, в Чукотския автономен окръг, може да се счита за успешно завършен. Така Академик Ломоносовстава единадесетата атомна електроцентрала в промишлена експлоатация в Русия и най-северната в света, отбеляза Петров.

ПАТЕЦ подаде първата си електроенергия в изолираната мрежа на Чаун-Билибинския енергиен възел на Чукотка на 19 декември 2019 година.

Спореo списание Power това е едно от шестте ключови събития на годината в световната атомна енергетика.

От момента на включването си в мрежата, ПАТЕЦ Академик Ломоносов е изработила повече от 47.3 милиона киловатчаса електроенергия, а сега осигурява 20% от нуждите на Чаун-Билибинския енергиен възел.

В бъдеще, след окончателното спиране на енергоблоковете на Билибинската АЕЦ, Ломоносов ще стане основен източник на енергоснабдяване в Чукотка.

Единствената в света плаваща АЕЦ се състои от брегова инфраструктура и плаващия енергоблок „Академик Ломоносов“, който е с два реактора тип КЛТ-40С, всеки от които е с мощност от 35 мегавата.

Така електрическата мощност на плаващата централа е 70 мегавата, а топлинната мощност на съоръжението е 50 гигакалории на час. Плаващият енергоблок достига 140 метра дължина, ширината му е 30 метра, а водоизместването е 21 500 тона. Срокът на експлоатация е 40 години.