Китайски град представи предложение за постоянно проследяване на здравословното състояние на хората чрез приложение, което ги оценява въз основа на фактори, като това колко алкохол употребяват и колко време спят.

Проследяващата система ще работи посредством дигитален баркод на телефоните на хората. Тези така наречени QR кодове станаха особено популярни в разгара на кризата с коронавируса в Китай.

Те все още се използват, макар и в по-малка степен, за определяне на това дали човек може да влезе в сграда или да се качи в градския транспорт.

Някои от тези баркод приложения работят по подобие на светофара, като червената светлина означава, че даде човек представлява здравен риск, а зелената означава, че може да влезе в сграда, например.

Някои от тези приложения са базирани на историята на пътуване на човек. Ако той е посещавал високорисков район в Китай, кодът може да смени цвета си.

Те бяха приемани по-скоро като временен начин за справяне със заразата от коронавирус, но Ханджоу, който е дом на технологичния гигант Alibaba, предлага постоянна версия на системата с баркодове.

Правителствата събират повече данни за хората по време на глобалната пандемия с цел подпомагане на борбата с вируса. Това обаче породи опасения, че засиленото следене на хората ще продължи и след като коронавирусът вече е под контрол.

В Ханджоу местните власти предлагат хората да получават оценка на здравословното състояние. Тя ще се базира на различни фактори, в това число и на електронни медицински данни, резултати от здравни прегледи и различни избори, свързани с начина на живот.

Резултатът на човек може да се понижи, защото употребява алкохол или пуши цигари. Междувременно, хубавото наспиване и редовното спортуване повишават оценката.

Засега не е ясно как властите ще събират подобна информация или дали това приложение ще се реализира.