Новите случаи на коронавирус в Европа остават под контрол, след като вече няколко седмици жителите на континента се радват на по-облекчени мерки, с което се подготвя почвата за предприемането на следващи стъпки за изваждането на икономиките от дълбока рецесия.

Властите в Германия, Франция, Италия и Испания следят отблизо данните за новите случаи, за да видят дали по-облекченият контрол има обратен ефект. Това изглежда не се случва, въпреки че на отделни места се появяват огнища на заразата.

Броят на новите случаи е от ключово значение, но той е само един от индикаторите. Произволни проучвания и следенето на активността пред лекарските кабинети може би са по-добър индикатор, защото могат да премерят риска, преди инфекциите да бъдат потвърдени, пише Bloomberg.

Ето каква е ситуацията в основните икономики в Европа, при различните степени на облекчаване на мерките:

Германия

Вчера кабинетът на Ангела Меркел подготви почвата за отмяна на забраната за пътувания от Европа от 15 юни, което беше поредната стъпка към завръщането към нормалността в най-голямата европейска икономика.

На 20 април Германия позволи на магазините да отворят. Училищата бяха частично отворени от 4 май, а два дни по-късно бяха обявени и още облекчения на мерките, в това число отваряне на ресторанти и хотели.

Правилата за социално дистанциране остават в сила, а в някои региони, където новите случаи са трайно малко, ограниченията се свалят по-бързо.

Министърът на външните работи Хайко Маас е заявявал, че туризмът вероятно ще се възстановява постепенно, а мерките за безопасност ще означават, че лятната почивка няма да е както преди.

Франция

Най-новите данни от Франция бяха изкривени от сериозен спад в броя на случаите, след като властите промениха методологията си. Тенденцията е към намаляване на броя на новите случаи, но корекцията очертава риска от това да с разчита изцяло на новите случаи.

Франция започна постепенно да облекчава мерките от 11 май, като магазини и други бизнеси получиха разрешение да отворят при строги хигиенни мерки. Някои ученици се върнаха в училище, в зависимост от ситуацията на местно ниво.

Парковете и плажовете бяха отворени отново, с прилагането на правила за социална дистанция. Местните ограничения за пътуване бяха вдигнати вчера, а ресторантите и кафенетата също получиха резрешение да заработят, макар и с някои ограничения за районите с висок брой на случаите, като Париж, където беше разрешено отварянето само на терасите им.

Водещ италиански лекар: Коронавирусът губи силаНовият коронавирус губи силата си и вече далеч не е толкова смъртоносен, според Алберто Зангрило

Ограниченията се очаква да бъдат вдигнати до 22 юни, когато фитнес залите също се надяват да могат да започнат да приемат клиенти. Версайският дворец и неговите градини, които са третият най-посещаван туристически обект в страната - след Дисниленд Париж и Лувъра, ще отворят отново в събота.

Футболните мачове няма да бъдат възобновени преди края на лятото, а събиранията на обществени места на повече 10 души остават забранени. Границите се очаква да отворят за туристи от Европа от 15 юни. Що се отнася за до туристи от трети страни, Франция оставя решението на ЕС.

Италия

Последните ограничения в Италия ще бъдат вдигнати този месец, като свободното придвижване вътре в страната и отпадането на карантината за пристигащите в Италия вече са в сила от вчера. Театрите и кината могат да отворят отново от 15 юни.

След близо два месеца, Италия започна да излиза от блокадата на 4 май, когато около 4 милиона души се върнаха на работа, гражданите получиха разрешение да напускат домовете си за разходка или за да потичат и да купят кафе или пица за вкъщи.

Повечето магазини, барове и ресторанти получиха разрешение да отворят от 18 май със стандартните правили за спазване на дистанция.

Испания

Правителството обяви на 31 май, че ще предаде властта върху отпускането на мерките в 17-те автономни области.

Испания започна да облекчава строгите ограничения на 10 май, а цялата нация в момента е във втория или третия етап от четириетапния план.

Двата най-големи града - Мадрид и Барселона, влязоха във втората фаза на 25 май. Социалните контакти са все още ограничени до малки групи, а ресторантите и баровете могат да отворят само 30% от капацитета на откритите си части.

Хотелите могат да възобновят работа, стига общите части да не се използват, а магазините могат да работят с до 400 кв. м търговски площи. В други части на страната също бяха отворени и плажове.

От правителството обявиха, че от 1 юли няма да налагат двуседмична карантина за идващите от чужбина. Изявлението дойде като част от опитите за възобновяване на туризма, който съставлява около 12% от икономиката на страната.