Най-доброто, което може да се направи, е баланс между политическите и медицинските аргументи. Ние трябва да свикнем със съществуването на този вирус, но в същото време да бъдем дисциплинирани и да съхраним хората, които са около нас.

Това заяви днес здравният министър Кирил Ананиев по време на извънредния брифинг на Националния оперативен щаб във връзка с нарастването на случаите на COVID-19 у нас.

"Министерството на здравеопазването и щабът са в непрекъсната връзка с РЗИ-тата и болниците в страната, особено в тези региони, в които е най-разпространено заболяването. Следим не само хората в лечебните заведения, но и тези, които са поставени под карантина, за да не се превърнат в опасни вирусоносители", заяви Ананиев.

По думите му клъстърите са основните места, където се увеличава броят на заразените. Най-силно това се вижда в последния случай от Кюстендил. Причината са български граждани, които сега се прибират от чужбина за летния сезон, каза още здравният министър.

"Преди малко говорих с директора на РЗИ-Кюстендил. Само от 12 юни до днес има 34 вирусоносители в града, а в областта са 38. Става въпрос за квартал Изток, откъдето са двамата братя, пристигнали от чужбина", уточни Ананиев.

Според него, ако въобще може да се говори за "по-добър вариант" на разпространението, това е клъстърният, защото овладяването му е по-лесно.

Министърът увери, че в страната няма дефицит на предпазни средства, хигиенни материали и апаратура.

"В момента ние сме готови да отговорим на по-големия брой заразени със симптоми и да ги лекуваме. Дано да не се стига дотам. Продължаваме да плащаме добавките от 1000 лева на медиците на първа линия.

Предлагаме финансирането на лечебните заведения да продължи най-малко до 30 септември. Още не е възстановен нормалният прием, поради което те няма да могат да възстановят необходимите приходи. Така ще ги подготвим за евентуалната втора вълна на епидемията", каза Ананиев.

На въпрос какъв критерий ще се използва за решението дали и кога да бъдат затегнати противоепидемичните мерки, министърът на здравеопазването заяви, че не е важен само броят на заразените, а и на тези, които имат клинични признаци, хоспитализираните и тяхното състояние.

"В момента хората в болниците са 289, което, на базата на общия брой носители на вируса, е бройка, която не е обезпокоителна. Ако разпределението на новите случаи беше дифузно, можеше да има и по-голямо притеснение, но когато става въпрос за клъстъри, разпространението може да бъде ограничено по-ефективно", заяви Ананиев.

Той обясни нарастването в броя на направените тестове с увеличения капацитет на лабораториите, но и с инициативите на отделни общини и институции, които искат да тестват своите служители. Според Ананиев факторите, които водят до ръст на изследванията, са много.