Тази нова къща е разположена на бивш празен парцел в Питсбърг, Пенсилвания, и има само два етажа.

Ако обаче на собствениците им е необходимо повече пространство в бъдеще, покривът може да бъде махнат, след което да бъде добавена нова кутийка, с което да бъде създаден трети етаж, пише Fast Company.

“Представете си, че добавяте ново блокче от Lego,” казва Браян Гаудио, съосновател и главен изпълнителен директор на Module - стартъп компанията, която проектира жилището и подвижния покрив.

От Module считат къщите с подходящи размери за начин за справяне с проблема с достъпността на имотите. Жилищата на компаниите започват от 46 кв. м (средната площ на новите жилища в САЩ е била 250 кв. м през 2015 г.), което води до ниски първоначални разходи.

Ако семейството има нужда от повече пространство за деца или роднини - или пък за предоставяне под наем, модулният дизайн прави тази добавка към имота по-евтина.

Компанията създава и къщи без подвижни покриви, но вдъхновението за този проект идва от Южна Америка, където архитектът Гаудио е работил по документален филм за жилищната криза. В някои райони хората не могли да получат ипотечни кредити, затова си купували много малки къщи.

“На практика хората си купуват жилище с една или две стаи и с времето го разширяват.” Идеята по начало е на чилийския архитект Аехандро Аравена, а Гаудио я приспособява за американския пазар, започвайки с родния си град Питсбърг.

Снимка: Module

Жилищата се създават в завод близо до Пирсбърг, след което се доставят с камиони до свободните парцели.

Други компании, които се занимават с модулно строителство, твърдят, че то може да помогне за намаляване на разходите, но Гаудио казва, че като малък стартъп неговата компания все още не отчита големи предимства по отношение на строителния метод. Той обаче пести време.

Строителите успяват да завършат новите жилища през зимата, докато навън вали сняг, след което да ги доставят през март на мястото, където се извършват довършителните работи. Според Гаудио целият процес е с около 25% по-бърз от традиционното строителство.

Жилищата също така отговарят на стандартите за нулева енергия в САЩ, което означава, че могат да бъдат захранвани единствено с електроенергия от възобновяеми източници.

Снимка: Module

Компанията инсталира първата си къща през миналата година. Трите най-нови жилища, сред които и това на два етажа, ще бъдат завършени през юли.

Два от имотите ще бъдат продадени по пазарни цени, докато третият е с цена от около 184 000 долара, което го прави малко по-евтин.