Повечето държави няма да се върнат към строгите противоепидемични мерки, които бяха наложени през март и април.

Дори и при евентуална втора вълна на пандемията, пълната карантина е малко вероятна, смятат анализатори, цитирани от CNBC.

Според главния инвестиционен стратег на Credit Suisse за азиатско-тихоокеанския регион Суреш Тантия ситуацията от месец март едва ли ще се повтори, въпреки че в САЩ и някои европейски държави броят на заразените отново започва да се повишава.

"Евентуалната втора вълна на пандемията в момента тревожи инвеститорите. Но сега, за разлика от месец март, едва ли ще се стигне до пълно затваряне на глобалната икономика.

През март сривът на финансовите пазари беше предизвикан не заради опасенията от самия коронавирус, а заради блокирането на икономиката. Според мен пазарите ще се фокусират повече върху възстановяването през следващите няколко тримесечия", казва още Тантия.

В сряда Съединените щати регистрираха най-високия брой новозаразени от началото на пандемията - над 45 000 души. Само в Калифорния новите случаи са 7000, като за последните два дни ръстът е с близо 70%.

В Азия Южна Корея също се опитва да овладее избухването на втора вълна на епидемията в столицата Сеул. В китайската столица Пекин пък бяха въведени отново част от противоепидемичните мерки, след като един от откритите пазари в града се превърна в ново огнище на COVID-19.

Хартмут Исел от UBS Global Wealth Management обаче също коментира пред CNBC, че не очаква връщане към пълната карантина, просто защото повечето държави не могат да си позволят да тръгнат отново по този път.

"Блокирането на цяла държава струва около 3% от брутния вътрешен продукт на месец. Дори и най-богатите страни на планетата не могат да си позволят още два или три месеца пълна карантина", казва той.

Междувременно Международният валутен фонд занижи за пореден път прогнозата си за глобалната икономика. За 2020 г. кредитната иниституция очаква световният брутен вътрешен продукт да се свие с близо 5 на сто.

Според експертите на фонда част от мерките за социално дистанциране ще се запазят до края на годината, което ще се отрази на търсенето, промишлеността и на веригите за доставка.