През миналата седмица Apple отстрани сериозен проблем в очакваната през есента операционна система iOS 14, при който приложения могат тайно да достъпват клипборда на устройствата на потребителите.

След като операционната система бъде пусната, потребителите ще бъдат предупреждавани всеки път, когато приложение чете последното нещо, което е копирано в клипборда. Безброй приложения вече бяха заловени, че нарушават поверителността на потребителите по този начин.

Притеснителното е, че едно от приложенията, засечeно да шпионира, е китайското TikTok. През април компанията обеща, че ще преустанови тази практика, но изглежда не го е направила.

С пускането на новото предупреждение за клипборда в бета версията на iOS 14, TikTok отново беше изловена, че злоупотрeбява.

Предния път от TikTok се оправдаха с Google, докато този път, според тях, проблемът е “предизвикан от функция, която има за цел да индентифицира спам,” пише Forbes. Китайската компания е заявила пред изданието, вече е подала обновена версия на приложението в App Store, в която е премахната функцията срещу спам.

TikTok не е единствена, други приложения ще трябва да променят целенасочения или случаен достъп до клипборда. TikTok обаче е най-популярното от всички изловени приложения.

Най-сериозният проблем с тази уязвимост е универсалното действия на клипборда на Apple, което означава, че всичко, което даден потребител копира на Mac или iPad, може да бъде прочетено от неговия iPhone и обратното.

Така че, ако TikTok е включено на телефона ви, докато работите, приложението може на практика да чете всичко, което копирате на друго устройство, като пароли, служебни документи, чувствителна информация в имейли, финансови данни.

Всички потребители на iPhone би трябвало да си свалят най-новата версия на TikTok, веднага след като тя излезе и предвид факта, че приложението чете активно всичко в клипборда, е добре да го имате предвид, докато го използвате преди ъпдейта.