Дани Трехо е бил прострелван, намушкван, пребиван, изяждан и измъчван много пъти.

„Въздушен конвой“, „Ловецът на Зомбита“ и „Нападението на триглавата акула“ са само три от филмите, в които той умира.

Ако пък сте почитатели на сериала „В обувките на Сатаната“, той е мъжът, чиято глава се озовава върху костенурка.

Проучване сочи, че 76-годишният Трехо е умирал на големия екран повече от всеки друг актьор.

"Това показва, че работя," шегува се той пред BBC.

Някои хора може и да знаят името му, но със сигурност познават лицето му от стотиците филми, телевизионни предавания и игри, в които се е появявал.

Във филмите дългата му коса обикновено е вързана на конска опашка, татуираните му гърди са на показ и е повече от вероятно да е въоръжен.

Той се шегува, че когато започва да се изявява като актьор го наемали само за филми в който играе "затворник номер едно", заради начина, по който изглежда и се държи.

Преди обаче да започне актьорската му кариера, той има сериозен престой зад решетките.

Това е историята, която много от неговите фенове ще научат в документалния филм за него „Затворник номер 1: Възходът на Дани Трехо“.

"Това е чудо, защото не се предполагаше, че ще преживея 60-те години на миналия век," казва той пред Radio 1 Newsbeat.

Шампион по бокс

Като подрастващ през 60-те години в Калифорния Трехо използва твърди наркотици и прекарва доста време в затвора заради различни провинения, сред които и въоръжен грабеж.

Зад решетките той е популярен и става шампион по бокс в затвора Сан Куентин, който е най-старият в щата Калифорния.

В документалния филм Трехо си спомня как друг затворник е намушкан в гърба.

Съосновател на картела Меделин беше освободен след 30 г в затвора70-годишният днес Карлос Ледер беше екстрадиран в САЩ в края на 80-те години и първоначално беше осъден на доживотен затвор

Трехо прекарва време и в други два затвора – Соледад и Фолсъм и признава, че връщането в онези години заради документалния филм е било е било "болезнено".

"Спомням си, че пак бях попаднал в център за задържане на малолетни и си мислех, че животът ми приключва. Опитах се обаче да си кажа, че не всичко е приключило, а нещата сега само започват за мен", казва Трехо

Той решава да промени живота си, като спре да се забърква в проблеми и да спре с наркотиците.

Той става консултант в борбата срещу наркотиците и решава да използва своя опит, за да помага на други. Влиза в киноиндустрията, докато работи на снимачна площадка за филм през 80-те години.

От тогава "се опитва да прави добро", защото измерва успеха по това "да се събудиш сутрин и да се чувстваш добре" вместо да броиш награди и признания.

Той знае, че славата му може да повлияе други и се надява, че неговата история ще вдъхнови по-младите фенове: "Не е важно къде започваш, а докъде ще стигнеш", казва той.

В документалния филм Трехо посещава затвори и разказва на затворници за своя опит. Той твърди, че може да помирише "страха и безпокойството" всеки път, когато се връща в затвора.

"Понякога сънувам, че все още съм в затвора. Будя се бързо, а това ми напомня да не излизам от правия път“.

С напредването на възрастта актьорът е все по-търсен. Преди няколко години бил на снимачната площадка на филм на Адам Сандлър „Нелепата шесторка“, когато някой го попитал кога ще се пенсионира.

"Тогава играех каубой. Не виждам как ще се оттегля скоро. Забавлявам се прекалено много“, казва Трехо.