Европейският съюз да има единен медицински протокол, свързан с мерките срещу разпространението на коронавирус и за борбата с последиците от пандемията. За това е настоял българският премиер Бойко Борисов на снощните разговори на 27-те държави в Брюксел.

В изявление преди днешните дискусии Борисов беше категоричен, че кризата не е преминала.

"Дали ще носим маски, дали ще има дистанция, дали да работят ресторанти, кафенета, детски градини, училища, всичко да е еднакво за ЕС. Второ, с парите от европейската солидарност, за които говорим или така наречените грантове, незабавно да се подкрпят социално слабите, хората останали без работа и съответно дизайните на мерките 60 на 40, 80 на 20, за да се запазят работните места. Върху това да се концентрираме днес, в следващите шест месеца, до година и разбира се, оттук паралелно с това да търсим дългосрочен план как ще излезе ЕС откризата", коментира българският премиер.

Европейските лидери възобновиха заседанието си в Брюксел, след като вчера не успяха да постигнат компромис по бюджета на ЕС и плана за възстановяване от пандемията.

Междувременно американското издание Financial Times съобщи за гореща размяна на реплики по време на вечерята снощи на европейските лидери в Брюксел, като цитира свои дипломатически източници.

Според тях българският премиер Бойко Борисов обвинил министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте, че иска да бъде "полицаят на Европа", като си присвоявал правото да решава дали националните планове за реформи са достатъчно амбициозни, за да оправдаят финансовата помощ на Европейския съюз за съответните страни.

Пред журналисти Рюте заяви след вечерята, че неговите искания са раздразнили колегите му, но изтъкна, че всяка страна защитава своето виждане. Борисов обаче отрече да е влизал в конфикт с холандския си колега.

"Разбира се, че държавите, които участват с по-голям финансов ресурс, имат правото и да търсят по-глоям контрол върху разходването на средствата. Това е нормално. Що се касае до върховенството на закона, аз мисля, че дори не трябва да го коментираме. Това е в основата на всяка една демокрация", заяви Борисов.

Той подчерта, че Европейската комисия е органът, който има всички права да осъществява контрол при разходването на средствата.

"В устройството на ЕС инструментът органът, който упражнява контрол, се нарича Европейска комисия в случая. Те имат право да спират фондове, да налагат наказателни процедури, абсолютно всички права", уточни Бойко Борисов.

Днес в Брюксел продължава срещата на върха на страните от ЕС. Тя е посветена на икономическите стимули за преодоляване на последиците от пандемията от COVID-19, както и на бюджета на Съюза за следващите 7 години.

Европейските лидери не постигнаха споразумение по ключовите теми по време на обсъжданията вчера, които продължиха до късно през нощта.