Netflix спря заснемането на турски сериал, като основният сценарист заяви, че правителството е блокирало снимките, защото във филма имало гей персонаж.

Сценаристът Едже Йоренч обяви, че Netflix е спряла заснемането на сериала „Само ако“, след като правителството е отказало да издаде лиценз.

"Заради наличието на гей персонаж, не получихме разрешение за снимки, а това е много плашещо за бъдещето," казва Йоренч пред търския уебсайт Altyazi Fasikul.

От Netflix потвърдиха новината.

Сериалът трябваше да разкаже историята на Рейхан - нещастно омъжена майка на близнаци, която внезапно се връща 30 години назад във времето в деня, в който съпругът й й предлага брак, информира BBC.

Според Йоренч в сериала няма еднополови сексуални сцени или физически контакт между гей персонажа и други герои.

Pixar с първи филм, в който главният герой е гейКъсометражният филм “Out” проследява живота на млад мъж на име Грег

От Netflix са отказали да се съобразят с цензурата на местния регулаторен орган и вместо това са решили да отменят снимките на сериала, казва още тя.

Заместник-председателят на управляващата турска партия Махир Юнал написа в Twitter, че вярва, че Netflix ще "по-каже по-голяма чувствителност към турската култура и изкуство" в бъдеще.

Хомосексуализмът не се наказва от закона в Турция, но официалната опозиция срещу ЛГБТ общността се засилва в последните години. Провеждането на Прайд парада в Истанбул беше забранено в пет поредни години.

От Netflix обявиха, че запазват ангажимента си към своите турски абонати и творците в страната.

"В момента работим по няколко турски продукции, като предстоят и още и очакваме с нетърпение да споделим тези истории с членовете ни по света", се казва в изявление на компанията.