Гърция от днес въведе задължително носене на предпазни маски във всички затворени обществени места.

Засега специалните изисквания към туристите са до 4-и август, но според епидемолозите, те ще се прилагат до края на туристическия сезон.

С глоба от 150 евро се наказва от днес неносенето на предпазни маски в закрити обществени места, информира БНР.

Задължително се пътува с маска в обществения транспорт. Във всички магазини клиентите са задължени да носят маски и да спазват дистанция.

В държавни учреждения и банки се влиза само с маска. Дори в асансьорите е задължително да се влиза с покрито лице.

Гърция вече иска отрицателен PCR тест, ако пътуваме и със самолетНовото изискване влиза в сила от 28 юли, информираха от МВнР

"Трябва да се научим да живеем по този начин", заяви заместник-министър Хардалиас, отговорен за контрола върху разпространението на коронавируса.

Въпреки реакцията на някои духовници, които не допускаха хора с маски да присъстват на литургия, от днес Светият синод на гръцката църква разпореди във всички храмове да се влиза само с маски.

Мерките са наложителни след анализ на епидемологичната обстановка в страната. Засега Гърция държи ниски нива на заразени, в последното денонощие 52-ма са регистрирани с коронавирус, но властите се страхуват от разпространение в областите Атина и Солун, където са повечето случаи.