Google се очаква да навлезе по-сериозно в предлагането на финансови услуги, пише USA Today.

Технологичният гигант вече е договорил партньорството си с шест банки и възнамерява да предложи на щатските потребители на Google Pay и разплащателни сметки.

Това става ясно от изявление на една от банките-партьнори BBVA USA. Останалите банки по този проект ще са Bank Mobile, BMO Harris, Coastal Community Bank, First Independence Bank и SEFCU.

„Сътрудничеството с компании, като Google, представлява бъдещето на банкирането. Потребителите ще са най-големите печеливши от партьорството между финансовите и технологичните компании, каза президентът и главен изпълнителен директор на BBVA в свое изявление.

Ходът ще даде и повече данни на Google за потребителите му, тъй като голяма част от тях се насочиха към дигиталното банкиране по време на пандемията.

Google Pay е дигитален портфейл и платежна система, която позволява на потребителите да получават и изпращат пари.

Съгласно сътрудничеството ни, Google ще се фокусира върху фронт-енд изживяването на потребителититe, докато банките ще съсредоточат върху сигурността.

По-рано тази година Google обяви партньорства със Citi и SFCU, с което стана поредната голяма технологична компания, която навлиза в сферата на личните финанси.

През 2019 г. Apple обяви старта на своето партньорство с Goldman Sachs, съгласно което ще пусне на пазара кредитната карта Apple Card. Тя представлява брандирана, дигитална карта, с която ще можем да се разплащаме.

В края на миналата година щатският финансов регулатор започна разследване във връзка с твърденията, че кредитната карта на Apple предлага различни кредитни лимити на мъже и на жени, като по този начин се ощетяват жените.

Facebook, от своя страна, стартира проект за криптовалутата Libra, но нейната концепция претърпя коренна промяна след пандемията.