Преди две години Apple се превърна в първата компания в света, преминала границата от 1 трилиона долара пазарна оценка.

Това постижение обаче изглежда по-малко значимо, погледнато от настоящето, тъй като компанията е близо до границата от 2 трилиона долара, като освен това успя да подобри и рекорд на цели 35 години.

Близо 900 млрд. долара по-късно, Apple успя да постигне нещо, което IBM направи през 1985 г..

Благодарение на сериозното си поскъпване в последните 12 месеца, теглото на Apple в широкия индикатор S&P500 вече е по-голямо от това на IBM от 1985 г., както и най-високото за последните 40 години.

Теглото на Apple днес се равнява на 6.5%, с което беше подобрен рекордът на IBM от 1985 г., възлизащ на 6.4 на сто, сочат данни на Dow Jones и Bloomberg.

Пазарната капитализация на Apple в момента е 1.875 трилиона долара, а това е само на 7% от достигането на 2 трилиона долара.

От началото на 2020 г. акциите на Apple са добавили 49%, което е повече от всяка друга компания с пазарна оценка от над 300 млрд. долара, с изключение на Amazon.

Част от този ръст идва на фона на по-добрите от очакваното финансови резултати за третото тримесечие, които компанията обяви преди дни.

Част от анализаторите дори прогнозират, че пазарната оценка на Apple скоро ще премине границата от 2 трилиона долара.

Тим Форт от D.A. Davidson & Co. е на мнение, че акциите могат да отчетат ръст до 480 долара за брой в следващите месеци, което представлява поскъпване от 9.4%.

Apple: Да, забавяме скоростта на старите модели iPhoneApple признаха нещо, което много притежатели на iPhone подозираха от дълго време

Ако прогнозата се окаже вярна, пазарната капитализация на компанията ще достигне 2.05 трилиона долара.

Само в последните 7 дни книжата на Apple са добавили 18%, което е най-много от 2009 г. насам. Пазарната оценка на технологичния гигант се повиши с 570 млрд. долара само през 2020 г., което е повече от съвкупната оценка на всички компании от S&P500, като изключим четирите най-големи – Microsoft, Amazon, Facebook, Alphabet.

Други от анализаторите обаче са на мнение, че подобни ръстове не са устойчиви, най-малкото защото в момента акциите се търгуват при съотношение от 33 на цена-печалба. Това е с около 30% над средните нива при S&P500.

Не трябва да забравяме и факта, че наскоро Apple обяви, че възнамерява да осъществи сплит в съотношение 4:1, което би означавало, че инвеститорите ще получат по три нови безплатни акции, но стойността им ще бъде разделена на 4 на посочена от компанията дата.