Търговски и превозвачески фирми от България и Гърция излизат на протест от двете страни на граничния пункт „Илинден-Ексохи“ с настояване той да бъде отворен за товарни автомобили, съобщи БНР.

С решение на гръцките власти пунктът беше затворен за всички превозни средства на 22 юли, като срокът за тежкотоварни автомобили беше до 3 август, след което беше удължаван два пъти - до 15 и до 31 август.

Камионите от района на Гоце Делчев, Доспат, Пазарджик и Смолян, както и тези от района на Драма и Кавала, са принудени да преминават през „Кулата-Промахон“, което ги натоварва с разстояние и чакане.

За проблема, който според фирмите неаргументирано нарушава принципа за свободно придвижване на стоки, те са сезирали и ЕК.

"Около 300 километра е разликата при отиване и връщане на един товарен автомобил. Отделно има много чакане на КПП "Кулата-Промахон". Това изключително много утежнява финансово фирмите", обясняват недоволните.

Бизнесът е категоричен, че затварянето на пункта „Илинден-Ексохи“ не е с цел ограничаване на заразата от коронавирус, тъй като шофьорите на камиони стоят в кабините и се връщат за няколко часа.

"Фирмите проявиха търпение. Първо беше 4-и август, стана 15-и, сега 31-и август, а не се знае и докога ще продължи.

Настояването ни е да се вземат бързи и адекватни мерки за отваряне на "Илинден-Ексохи", обясни Кръстьо Веселинков, един от организаторите на протеста.