Само преди броени дни Илон Мъск се изкачи до челната позиция при най-богатите хора в света. Той успя да изпревари Джеф Безос, който бе неизменно начело от 2017 г.

Мъск спечели 150 млрд. долара през 2020 г., а от началото на 2021 г. добави нови 25 млрд. долара и в момента разполага със 195 млрд. долара. Ръстът идва на фона на сериозното поскъпване на цената на акциите на Tesla.

Делът на Мъск в компанията е около 20%, пише CNBC, а тя се оценява на над 800 млрд. долара.

Останалата част от богатството на Мъск се формира от дела му в SpaceX, оценен на 15.3 млрд. долара, имоти, коли и пари в брой.

Само за сравнение – точно преди година Мъск заемаше 46-а позиция в класацията на милиардерите.

Ето как той харчи парите си:

Недвижими имоти

През май Мъск изненада всички, след като обяви в Twitter, че възнамерява да продаде всичките си имоти, оценени на повече от 100 млн. долара. „Не планирам да притежавам собственост“, каза още той.

В последните месеци редица имоти на Мъск вече намериха новите си собственици. През юни стана ясно, че той е продал имение със седем спални в Лос Анджелис за 29 млн. долара на китайски милиардер.

Преди седмица той продаде други три имота, с което окончателно скъса с Калифорния, за сметка на Тексас.

Благотворителност

През 2012 г. Мъск обяви, че се присъединява към инициативата на Уорън Бъфет и Бил Гейтс, като обеща до края на живота си да дари голяма част от своето състояние.

През 2015 г. той дари 10 млн. долара на институт Future of Life (в превод „Бъдещето на живота“), чиято цел е гаранцията, че технологията за изкуствен интелект е полезна за човечеството.

Година по-късно Мъск дарява акции на стойност 255 млн. долара от Tesla на своята собствена благотворителна организация, носеща името му - Musk Foundation.

Разследване на Guardian от 2019 г. показа, че до момента тя е дарила пари на 160 различни инициативи. Сред тях е дори и училището, което Мъск е посещавал като ученик.

Коли

Мъск определено е фен на луксозните автомобили, като притежава доста коли, които не са марка Tesla. През 2013 г. той плати 1 млн. долара за рядък модел Lotus Esprit.

Милиардерът притежава Ford Model T от 1920 г., който казва, че му е подарък от приятел, както и Jaguar Series 1 от 1967 г. През 2017 г. той обяви, че това са единствените две коли, които все още притежава и са задвижвани от бензин.

В предходните години той разполагаше и с други автомобили – от първата му кола BMW 320i от 1978 г. до McLaren F1, за когото се смята, че е платил 1 млн. долара.

През миналата година той написа в Twitter, че най-често управлява своята Tesla Model S Performance, но напоследък е забелязван в Калифорния и с новия Cybertruck.

Инвестиции

Милиардерът каза преди години, че обикновено инвестира само в своите собствени компании. През 2018 г. той осигури 90% от набраните 112.5 млн. долара за своята Boring Company, показа статия в The New York Times.

В последните години той вложи и по-малки средства в редица стартъпи – DeepMind, NeuroVigil и др. Wealth-X твърди, че Мъск притежава опции и акции за 70 млрд. долара.

Заплата и бонуси

Мъск не получава заплата за работата си в Tesla. Вместо това той има поставени цели, чието изпълнение му гарантират допълнителни, при това много големи бонуси.

Първият бонус му беше даден скоро след гласуването му, като той възлезе на 1.7 млн. акции от компанията, оценени тогава на 700 млн. долара, а днес на 3.2 млрд. долара.

В следващите 10 г. Мъск може да получи нови 55 млрд. долара от компанията, но срещу това Tesla трябва да постигне определени продажби до 2028 г., както и пазарната оценка на компанията да е над 650 млрд. долара (бел. ред. в момента тя е 350 млрд. долара).

Илон Мъск може да се е заразил с COVID-19, но според него има нещо гнилоМъск заяви, че си е направил четири бързи теста, като два са положителни, а два отрицателни

Без почивки, но винаги до децата си

Въпреки че има сериозни средства, Мъск не е фен на разточителните ваканции. Ако трябва да сме по-точни – милиардерът не харесва каквито и да е било ваканции.

През 2015 г. той посочва, че е имал едва две почивни седмици, откакто SpaceX съществува, или с други думи – две седмици почивка за 12 години. Смята се, че Мъск работи между 80 и 90 часа седмично.

Въпреки това, той винаги намира време за своите деца. „Аз съм доста добър баща”, казва той.

Обратно на работа:

Какво написа Илон Мъск, след като разбра, че вече официално е най-богатият човек в света? Колко странно. А сега – обратно на работа!