Някои казват, че „статистиката не означава нищо за индивида“.

Със сигурност може да се твърди, че тя не се отнася непременно за конкретни хора, но въпреки това обяснява нашата реалност - вероятността и възможността да се случат определени обстоятелства и събития.

Data Is Beautiful е доста голям акаунт в Reddit, посветен на публикуването на информация под формата на графики и диаграми.

Една от по-новите е интересна графика, показваща най-често и най-рядко срещаните рождени дни в Съединените щати.

Графиката е разделена на отделни дни и месеци, обхващащи период от 14 години - между 2000 и 2014 г. Всеки ден е кодиран в различен цвят, като синьото означава, че на определен ден има повече раждания от обикновено, докато оранжевото - по-малко.

Числата показват маржа, с който коефициентът на раждаемост надвишава или е по-малък от средния, който е равен на 1. Всичко под 1 означава, че тази дата не е популярен рожден ден, докато всичко над него означава, че е често срещан.

Според данните, които се основават на информация на Администрацията за социално осигуряване на Съединените щати, „сезонът на рождените дни“ започва някъде през юни и приключва през октомври. За периода 2000–2014 г. най-често срещаните рождени дни са през септември, а именно 12-и и 19-и.

Дълго време 9 септември е най-популярният рожден ден, но 12-и и 19-и винаги са го следвали по петите, посочва BoredPanda. Смята се, че септември е най-популярният месец за рождени дни поради факта, че сезонът на ваканциите е 40 седмици по-рано, като повече двойки правят секс по време на ваканция.

Според теория на изследователи от Тексаския университет по медицина има основание да се смята, че зимата е по-подходящото време за възпроизводство поради промените в дължината на деня, изменението в качеството на репродуктивните функции и други.

Най-малко популярният ден обаче е Коледа (25 декември), следвана от Нова година (1 януари), Бъдни вечер (24 декември) и изненадващо - Денят на независимостта на САЩ (4 юли).

Гръцкият остров, където 81-годишните са смятани за младиЕдна трета от населението на Икария живее над 90 години

Всъщност, човек не избира кога да се роди, но е интересно да се види, например, че 13-ият от всеки месец е забележимо по-малко популярен спрямо останалите дни.

Друга графика, публикувана в Reddit, обхваща различен период от време - десетте години между 1994 и 2003 г., но показва почти същите резултати: сезонът на ражданията е от средата до края на лятото, а септември е най-популярният месец.

Сред най-популярните празници, на които често се отбелязват рождени дни, е Денят на влюбените. Най-популярният ден от седмицата пък е вторник, следван от четвъртък, сряда и петък, като най-малко популярна е неделята.

Подобна е тенденцията и в глобален мащаб, както се вижда на тази графика от Visme.

В голяма част от света септември остава най-популярният месец за рождени дни, въпреки че сезонът е леко изтласкан към зимния в страни от тропическата зона и към пролетта в южната умерена зона.