Всеки, който е прекарал детството си през 80-те и 90-те години на миналия век, знае как изглеждаха телевизорите от онова време. Всъщност представителите на това поколение имат ясна представа и какво представляваха тези от 60-те и 70-те години, защото много от нашите баби и дядовци разполагаха именно с такива.

И всеки от тези хора може с ръка на сърцето да потвърди, че тези чудеса на технологиите от XX век не изглеждаха еднакво. Те бяха и доста по-масивни, като заемаха почти толкова голяма част от ежедневието, колкото и от вътрешното пространство в дома.

Нямаше как да се закачат на стената, това поне е сигурно.

А дизайнът беше не просто важен за потребителите - той беше нещо като статус символ. Защото телевизорите, произведени "от тази страна" не бяха точно като тези, произведени "от другата".

XXI век обаче промени навиците ни, промени технологиите, а до голяма степен промени и нашите изисквания към тях. Изведнъж телевизорите, както много други съоръжения от бита, станаха поразително еднакви, поне на външен вид. Производителите се втурнаха да се надпреварват в измерването на инчове, пиксели и честоти на опресняване (които безспорно са важни, но за това след малко).

И може би забравиха, че телевизорът не е просто купчина електронни компоненти, а обект, пред който съвременният човек прекарва една голяма част от своето време. Дали някой би обърнал поглед след автомобил, който изглежда като кухненски шкаф, дори под капака да се крие най-мощният двигател, а в салона да е инсталиран най-луксозният интериор, претъпкан с всякакви екстри? Да, познахте...

Ето че от Samsung са решили да поправят тази несправедливост. И да докажат убедително, че телевизорите могат да бъдат радост за окото, дори когато не са включени, и, че съвсем не е задължително те да са еднакви.

Става въпрос за новата лайфстайл серия 4K телевизори на южнокорейската компания, които отскоро се предлагат и на българския пазар. И докато фактът, че в тях са вградени най-актуалните технологии от гледна точка на качеството на картината и свързаността с мобилните устройства, едва ли е изненада (особено за дългогодишните "фенове" на компанията), то именно дизайнът е това, което прави разликата с нещата, които сте виждали досега.

The Serif

Името на този модел идва от профила на телевизора, който наподобява латинска буква „I“ в серифен шрифт. Телевизорът може да бъде поставен абсолютно навсякъде, дори по средата на хола или направо на масата. При това, в комплекта идва и стойка за поставяне на пода.

Моделът е разработен от парижкото дизайнерско студио Ronan&Erwan Bouroullec и се отличава с екран със заоблен ръб и цял панел без никакви разделителни линии.

The Serif се предлага в три варианта като размер - 43, 49 и 55 инча, както и в два различни цвята - облачно бяло и памучно синьо.

The Frame

The Frame се отличава с това, че когато не гледате телевизия, можете да го слеете с вашия интериор чрез Art Mode и внушителната база данни от произведения на изкуството от различни световни галерии и музеи.

Можете дори да избирате дизайна на рамката според предпочитанията и интериора.

Телевизорът може да бъде монтиран чрез специална стойка за стена No Gap (която идва в комплекта на телевизора) или чрез Studio стойка с формата на статив, която превръща телевизора в истинска картина.


The Frame предлага достъп до Samsung Art Store - онлайн платформа с повече от 1200 дигитализирани произведения на изкуството. И със сигурност за любителите на естетиката той би се превърнал в много повече от обикновен телевизор.

Възможностите за персонализация от гледна точка на дизайна на The Frame са почти безкрайни, като той се предлага в пет различни размера - 43“, 50“, 55“, 65“ и 75“. Към всеки размер телевизор може да бъдат закупени рамки, с които той да бъде персонализран в цвят, който подхожда на вашия интериор.

The Sero

Екранът на The Sero (чието име идва от корейски и означава "вертикално") може да се завърта от хоризонтална във вертикална позиция. По този начин можете да свържете телефона с телевизора и да гледате съдържанието, което сте свикнали да виждате вертикално, само че на телевизионния екран. При това, телевизорът съвсем сам ще се завърти в позициоята, в която е съдържанеито на телефна ви.

Вероятно този модел на компанията ще се хареса най-вече на милениалите и представителите на поколението Z, за които "вертикалната" визия на мобилния телефон е нещо напълно нормално.

Красотата е нищо без технологии

Дизайнът на новата лайфстайл TV серия на Samsung безспорно е нейната отличителна черна, на фона на всичко друго, което можете да откриете на пазара. Но технологиите по никакъв начин не му отстъпват и стоят в сърцето на 4K телевизорите на компанията.

В тях можете да откриете иновативни предложения като AI Upscaling (автоматично подобряване на картината до 4K качество, дори източникът да не е с такова), 100% обем на цветовете с технологията Quantum Dot, адаптивна картина, която настройва автоматично яркостта и контраста в зависимост от осветеността на помещението и др. От гледна точка на свързаността също не е пропуснато нищо - всичко, което можете да гледате или слушате не телефона, може да бъде възпроизведено и от телевизора (както и обратното). Устройствата поддържат 360-градусова камера и 360-градусов видеоплеър и работят с последната версия на операционната система Tizen.

Едва ли има човек, който да не се е изправял пред дилемата къде точно да постави телевизора у дома така че "да не пречи", "да не се пробиват излишни дупки в стените" и
"да се връзва с мебелите".


До голяма степен Samsung слага край на тези тревоги и неудобства. The Serif, The Frame и The Sero могат да намерят точното място във всеки дом - независимо дали той се обитава от технологични маниаци, които искат най-доброто качество, когато гледат любимите си филми, от хора на изкуството, които държат на естетиката, дори когато са "офлайн" или от представителите на новата интернет генерация, които гледат на телевизора си просто като малко по-голямо продължение на телефона.

Всички сме чували максимата, че "изкуството иска жертви", но в конкретния случай такива не са необходими. Просто трябва да му се насладим.

За по-любопитните, ето и пълните технически характеристики на The Serif, The Frame и The Sero.