Първият пътнически полет от Израел за Обединените арабски емирства (ОАЕ) се приземи, с което беше отбелязана една голям стъпка в нормализиранато на отношенията след обявяването на мирно споразумение.

Самолетът на El Al осъществи тричасовия полет, като на борда имаше делегация от израелски и американски официални лица.

На полета беше позволено да премине през въздушното пространство на Саудитска Арабия, което обикновено е затворено за въздушния трафик от Израел, информира BBC.

ОАЕ стана едва третата държава в Близкия изток, която признава Израел след основаването на страната през 1948 г.

В събота ОАЕ отмени приет през 1972 г. закон, който бойкотира Израел, а по-рано този месец двете страни разкриха директна телефонна връзка за първи път.

Споразумението за нормализиране на отношенията, постигнато с посредничеството на САЩ, беше обявено изненадващо на 13 август.

Полет LY971, отговарящ на международния телефонен код на ОАЕ, транспортира група делегати, сред които зетя на Доналд Тъмп - Джаред Кушнър, и съветникът по националната сигурност на Израел Меир Бен-Шабат.

Кушнър е водил тайни разговори, с които се е стигнало до споразумението между Израел и ОАЕ.

Смесените екипи ще се срещнат с представители на емирствата, за да разработят сфери на сътрудничество между Израел и ОАЕ. Обратният полет ще бъде LY972, какъвто е международният телефонен код на Израел.

Преди ОАЕ, Египет и Йордания бяха единствените страни в Близкия изток, които официално признаха Израел, след като подписаха мирни споразумения през 1978 и 1994 г., респективно.