Кучетата са симпатични домашни любимци, а за много хора по време на пандемията те се оказаха и незаменима компания в дългите самотни дни.

В същото време обаче те могат да "отхапят" значителна част от бюджета на своите стопани, пише Marketwatch.

Психологът Ейнджъл Матюз е сред многото американци, които са се сдобили с нов четириног приятел тази пролет. В нейния случай това става, след като компанията, в която работи, я съкращава.

Грижата за нейната Куки обаче излиза доста по-скъпо, отколкото Ейнджъл очаква. Кастрирането и обезпаразитяването излизат над 700 долара.

"По време на пандемията цените на тези услуги се вдигнаха доста, вероятно защото ветенираните имат много работа", казва стопанката на Куки.

Въпреки всичко тя смята, че е намерила в нейно лице верен приятел и подкрепа в трудните времена на пандемията.

Приютите в САЩ също отчитат рязък скок в търсенето на кучета и котки за осиновяване. От Организацията за защита срещу насилието над животни в Лос Анджелис казват, че броят на осиновените домашни любимци тази пролет е бил два пъти по-голям, в сравнение със същия период на миналата година.

Подобна е и тенденцията и в Ню Йорк. Един от всеки четирима души, който е поел ангажимент временно да се грижи за някое животно от местните приюти, впоследствие го прибира за постоянно. Обикновено само едно от 10 животни, поети от временни приемни "семейства", получава постоянен дом.

Новите стопани обаче често се сблъскват със сериозен проблем, който е свързан с издръжката на техните любимци.

На година тя може да варира в границите от 650 до над 2 100 долара, показва проучване на онлайн платформата за разходки и гледане на кучета Rover.com, цитирано от Marketwatch.

Това прави средно между 50 и 180 долара на месец.

Hyundai нае на работа куче (снимки)По-рано тази година персоналът в шоурум на Hyundai забелязва кучето да се мотае наоколо

Почти половината от собствениците на кучета обаче признават, че харчат доста повече за своите любимци. 47% от участниците в анкетата на Rover твърдят, че разходите на година надхвърлят 3 400 долара.

Вероятно това се дължи на факта, че близо 60% от стопаните не си правят труда да следват строго определен бюджет, което води до бързо натрупване на разходите, като голяма част от тях, всъщност, не са чак толкова наложителни, а по-скоро влизат в графата "глезотии".

Има обаче пера, от които няма как да се пести. Най-скъпа излиза храната от 200 до 1000 долара годишно, в зависимост от породата и размера на кучето. Прегледите при ветеринаря са около 200 долара, а разходите за обезпаразитяване и поддържане на хигиена варират между 100 и 400 долара на година.

Първоначалните разходи при покупки или осиновяване също не са за пренебрегване. Таксите за осиновяване (които понякога включват и кастриране на животното) са между 50 и 500 долара, а задължителните ваксини струват между 75 и 100 долара.

Само една трета от участниците в проучването на Rover.com могат да се похвалят с бюджет за домашните си любимци, който не надхвърля 100 долара месечно.

Най-големите "скъперници" успяват да се вместят и под 1000 долара годишно, като изработват сами играчките за любимците си или им купуват храна от по-нисък клас.

Има обаче и хора, които са точно на противоположния полюс и не се "стискат", когато става въпрос за любимите им четириноги приятели.

Данните на Американската асоциация на търговците на продукти за домашни любимци показват, че през 2019 г. американците са похарчили за своите любимци 95.7 милиарда долара, като от тях 37 милиарда са само за храна и за лакомства.

Тази година се очаква сумата да доближи 100 милиарда, въпреки че пандемията принуди голяма част от хората да свият своя семеен бюджет.