Правителството на Ел Салвадор правело услуги на намиращи се в затвора лидери на улични банди, които пък му осигурявали подкрепа на изборите, според нова медийна публикация.

От онлайн изданието El Faro твърдят, че към лидерите на улични банди били отправени молби за намаляване на насилието и оказване на подкрепа за президента Найиб Букеле.

В публикацията се казва, че услугите варирали от по-добра храна до отмяна на решението за поставянето на членове на враждуващи банди в една и съща килия.

Букеле отхвърли обвиненията.

Президентът, който дойде на власт през юни 2019 г. нееднократно е обявявал че администрацията му действа строго спрямо уличните банди в Ел Салвадор.

Според El Faro правителството е водило тайни разговори с лидерите на основните улични банди, в това число и Мара Салватруча, известна още като MS-13, информира BBC.

Уличната банда, с която Тръмп прокарва имиграционната си политикаMS-13 е една от най-бруталните улични банди в САЩ, но далеч не всички, които минават гранидата с Мексико, се вливат в нея

Позовавайки се на голям брой официални документи от El Faro твърдят, че администрацията на Букеле е правила услуги на намиращи се в затвора лидери на улични банди в замяна на намаляване на насилието и електорална подкрепа.

Това не е нещо изненадващо за Ел Салвадор, но интересното в случая е, че обвиненията са срещу администрацията на Букеле, който многократно е казвал, че правителството действа безкомпромисно спрямо бандите в страната.

Няколко поредни правителства в страната бяха обвинявани, че преговарят с лидерите на двете основни банди MS-13 и Барио 18 с цел намаляване на насилието.