Пазарната оценка на SoftBank се понижи с около 10 млрд. долара тази седмица, след като от The Wall Street Journal информираха, че компанията е направила редица „рискови технологични инвестиции“.

Японският конгломерат има вложения в големи технологични компании от Силициевата долина, сред които Uber, WeWork, Slack и DoorDash.

Основателят на SoftBank Масайоши Сон е третият най-богат човек в Япония, като състоянието му се оценява на 20.6 млрд. долара.

Чрез първия фонд Vision Fund, в който Сон успя да набере 100 млрд. долара, компанията притежава и други вложения, като Amazon, Tesla и Netflix. Инвестицията в WeWork обаче се оказа една от неуспешните, което доведе до загуби от поне 4.7 млрд. долара.

Нека научим повече за живота, кариерата, инвестициите и имотното портфолио на Масайоши Сон.

SoftBank притежава инвестиции в повече от 1000 компании. Приходите за 2019 г. достигнаха 87.4 млрд. долара спрямо 82.7 млрд. долара за 12 месеца по-рано.

През април от компанията информираха, че Vision Fund ще претърпи годишна оперативна загуба от 17 млрд. долара, като причините за това са както коронавируската пандемия, така и проваленото първично публично предлагане.

Състоянието на Сон днес надхвърля 20 млрд. долара, като то идва от 27% собственост в Softbank, което го прави най-големия инвеститор в компанията.

Той е роден през 1957 г. в семейство на корейски емигранти на остров Кюшу. Семейството има четири момчета, а за да ги отглежда, баща им работи в ресторанти и ферми.

През 1972 г., малко преди да навърши 16 г., Сон среща един от своите идоли – основателя на McDonald's Japan Ден Фуджита, който му препоръчва да следва в САЩ. Сон приема съвета му и се мести в Сан Франциско.

Как Мормонската църква тихомълком натрупа 100 млрд. долара?Инвестиционният фонд на църквата конкурира гигантите на Уолстрийт, но почти никой не знае за него

Университетското си образование Сон получава в Университета на Калифорния, където изучава информатика и икономика.

Още преди да навърши 21 години, Сон продава първата си компания – мултиезичен преводач, който Sharp купува за 1 млн. долара. През 1980 г. Сон основава Softbank, чрез която през годините инвестира милиарди долари в технологични стартъпи.

Стратегията на Сон обаче буквално шокира Силициевата долина, пише Bloomberg.

“Стандартно фондовете влагат малки суми в ранните етапи на развитието на стартъпите, след което евентуално добавят нови инвестиции на по-късно етапи. Страгегията на Сон е да инвестира големи суми, като се смята, че неговият долен праг за вложение днес е 100 млн. долара.

През 2019 г. Катрина Кубър от Fast Company посочи Сон като „най-влиятелния човек в Силициевата долина“ заради амбициозната му визия, с която цели да промени цели индустрии – от недвижимите имоти, през транспорта и храните, като това, според нея, ще се случи чрез инвестициите му в изкуствения интелект.

Добрите контакти на Сон в Саудитска Арабия донесоха милиарди като вложения в неговите фондове. Смята се, че богатата на петрол държава е инвестирала 45 млрд. долара от всичките 100 млрд. долара, които той събра във Vision Fund.

Въпреки милиардите, които управява, Сон получава скромните 2.1 млн. долара заплата. Шестте топ мениджъра на SoftBank обаче са спечелили съвкупните 83 млн. долара, или средните близо 14 млн. долара, което е доста повече от заплатата на Сон.

Главният изпълнителен директор на Vision Fund заработи 15 млн. долара през 2019 г., докато финансовият директор добави към банковите си сметки 19 млн. долара.

Сон притежава редица имоти както в Япония, така и в САЩ.

Според информация на Bloomberg той притежава имение за 45 млн. долара в Токио, а освен това през 2013 г. той закупи Tiffany Building в един от скъпите квартали на града срещу 326 млн. долара.

Милиардерът притежава и имение в Калифорния, което придоби срещу 117.5 млн. долара, като в него той може да се наслади на басейн, библиотека, тенискорт и др. Сон е женен, има две деца, но държи живота на семейството си в пълна тайна от медиите.

Той се жени за Масами Оно, като двамата се запознали още в университета. Тя е дъщеря на известен японски лекар, като му ражда две дъщери.

По-младият брат на Масайоши – Тайзо, също е милиардер. Той също е предприемач и основава компаниите си GungHo Online Entertainment и Movida Japan. Смята се, че състоянието му възлиза на 1.2 млрд. долара.

Масайоши има лични връзки с Бил Гейтс, Лари Елисън и Рупърт Мърдок. Знае се също така, че Сон е гостувал в дома на Елисън, където пък се е запознал с покойният Стив Джобс.

Той беше близък и с един от съотнователите и бивш главен изпълнителен директор на WeWork Адам Нюман. През май обаче милиардерът обяви, че решението да се инвестират 18.5 млрд. долара в компанията е било „глупаво“.

През май 2019 г. Сон обяви, че компанията му ще създаде втори фонд Vision Fund-2, a само два месеца след това той се похвали, че е набрал 108 млрд. долара от различни инвеститори. Сред тях са компании, като Microsoft, Apple, Foxconn и др.

През юни, покрай жестокото убийство на Джордж Флойд, от Softbank обявиха намерение да стартират фонд за 100 млн. долара, който ще влага приоритетно средства в стартъп компании на чернокожи.

Сон продължава да е оптимист, въпреки че е на мнение, че нещата ще се влошат, преди да настъпят по-добри времена. „Ще продължим да работим здраво, за да оцелеем“, казва още той.

След три поредни тримесечия на загуби, през август Softbank обяви печалба от 12 млрд. долара, след което направи и поредните си големи инвестиции – в Amazon, Tesla, Alphabet и Netflix.