Централните банки по света са закупили нетните 9 тона злато през месец юли, става ясно от последните данни за златните резерви от Световния съвет по златото.

Това е най-ниското месечно ниво от декември 2018 г. насам, когато златните резерви намаляха с 1.5 тона.

Покупките през юли са за 27.2 тона, докато продажбите възлизат на 17.7 тона. Най-големите покупки бяха извършени от Турция (19.4 тона), следвана от Катар (3.1 тона), Индия (2.8 тона) и Казахстан (1.9 тона).

Узбекистан и Монголия пък се възползваха от рекордните цени на златото и намалиха златните си резерви с 11.6 и 6.1 тона, респективно. Две от големите икономики в света – Германия и Русия също намалиха, но с по-малки темпове своите резерви, след регистрирани минимални продажби през месеца.

Десетте държави с най-големи златни резерви в света разполагат с 23 700 тона от благородния метал, което представлява над 70% от резервите на целия свят.

САЩ и Германия продължават да са начело в това подреждане, следвани от Италия и Франция. Всичките те разполагат със злато, което формира между 67% (бел. ред. за Франция) и 79.9% за САЩ от съвкупните им резерви. Процентът при Италия и Германия е съответно 72.9 и 77.1.

Всички останали държави по света, с изключение на Португалия и Нидерландия имат златни резерви от под 60% от съвкупните им резерви. Лидерът в тази класация обаче е доста изненадващ – Венецуела, при която златните резерви са 84.1 на сто.

Това обаче може да бъде обяснено, както със сериозно намалелите резерви на страната в последните години, така и с проблемите по връщането на част от златото във Венецуела, което се очаква да бъде продадено, за да покрие част от задълженията на страната.

България заема 49-ата позиция в света по този показател, като златните резерви формират 7.8 на сто от общите ни резерви. Страната ни разполага с 40.8 тона злато по последни данни, като от началото на годината те са увеличени с 0.348 тона. Количеството бе закупено през февруари тази година.

В топ 10 на най-големите държатели на злато са още Русия, Китай, Швейцария, Япония, Индия и Нидерландия.

Нова теория за произхода на златото Използвайки суперкомпютри, канадските учени са моделирали физиката на колапсиращите свръхнови