Рапърът Клифърд Харис Джуниър от Атланта, по-известен като T.I., се е споразумял с Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ да плати глоба от 75 000 долара, заради това, че е промотирал измамна схема за продажба на криптовалути, съобщава Bloomberg.

T.I. е рекламирал дигиталната валута FLiK пред своите последователи в социалните мрежи през 2017 година и ги е заблуждавал, че е съсобственик на платформата, която представял като "Netflix-а на блокчейн мрежата".

Основателят на FLiK е филмов продуцент, който е обвинен в това, че е използвал средствата от продажбата на криптовалутите на инвеститорите за покупка на Ferrari, къща за един милион долара, диамантени бижута и други луксозни стоки.

39-годишният рапър T.I. се е съгласил да плати глобата без да отрича или да потвърждава разкритията на финансовите регулатори. Според неговия адвокат, музикантът дълбоко съжалява за участието си в порочната схема и е оттеглил всякакво участие в нейното популяризиране, след като е разбрал, че е компрометирана.

Така T.I. попада в клуба на знаменитостите, санкнционирани заради промотиране на измамни схеми с криптовалути.

Боксьорът Флойд Мейуедър и музикалният продуцент ДиДжей Калед също бяха глобени от Комисията по борсите и ценните книжа заради свои участия в популяризирането на подобни схеми.

Подобни практики бяха широко разпространени през 2017 година, когато цената на биткойн и останалите криптовалути достигна рекордни равнища, припомня Bloomberg.