22 септември е обявен за ден без автомобили като част от кампанията Европейска седмица на мобилността, в която София за поредна година се включва. В инициативата се включват над 2800 града от 50 страни, а ежегодно тя се провежда между 16 и 22 септември.

Днес улица „Ген. Й. Гурко“ е затворена за автомобили в участъка между бул. „Васил Левски“ и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“.

От 11 ч. до 16 ч. всички граждани ще могат да тестват електрически скутери, електрически велосипеди и други алтернативи на автомобилния транспорт.

От 8 до 18 ч. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на пл. „Кн. Александър І”; на ул. “Ген. Й. Гурко” между бул. “Васил Левски” и бул. “Евлоги и Христо Георгиеви”.

Снимка: Столична община

От 8 до 18 ч. се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. „Цар Освободител“ в участъците между пл. „Независимост“ и ул. “Г. С. Раковски” и от ул. “Г. С. Раковски” до бул. „Васил Левски“, по ул. “Княз Александър I”, в участъка от бул. “Цар Освободител” до ул. “Съборна”, ул. “Леге” в участъка от ул. “Съборна” до бул. “Цар Освободител” и по ул. „Ген. Й. Гурко“ в участъка от бул. „Васил Левски“ до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“.

Първите дни от инициативата - 16-18 септември, бяха посветени на безопасността под мотото „Остани жив! Пази живота!“.

През уикенда пък на различни места в града всеки, който желаеше, можеше да изпробва придвижване с тротинетка или разходка с електрически велосипед във Витоша, припомня bTV.