Тази седмица Google откри годишната си хардуерна конференция, на която представи няколко нови продукта, сред които 5G смартфоните Pixel 5 и Pixel 4a 5G, Chromecast с Google TV и говорителя Nest Audio.

Това беше възможността на Google да покаже най-новите си продукти преди началото на новогодишния празничен сезон.

Събитието на компанията идва седмица след това на Amazon, на което гигантът в онлайн търговията представи нови говорители, продукти, свързани с Fire TV, нов дрон и други.

През миналия месец Apple пък представи нов Apple Watch, два нови модела iPad и абонаментни услуги. Apple се очаква да проведе отделно събитие през октомври, на което да покаже новата версия на iPhone.

Ето какво представиха от Google:

Pixel 5 и Pixel 4a 5G

Снимка: Google

Google представи новите си смартфони с Android, в това число 5G версия на модела Pixel 4a, който беше пуснат по-рано през годината, и модела Pixel 5.

Моделът Pixel 4a 5G има малко по-голям дисплей от оригиналния Pixel 4a, който продължава да е страхотен телефон за цената си. Цените на Pixel 4a 5G започват от 499 долара, което е със 150 долара повече от обикновения Pixel 4a, информира CNBC.

Цената на Pixel 5 пък стартира от 699 долара, а телефонът включва някои нововъведения, като безжично зареждане, устойчивост на напръскване с вода и метален корпус, вместо пластмасов.

И двата нови телефона са оборудвани със среден клас процесори Qualcomm, от което може би Google пести пари от крайната цена, в сравнение с други флагмани, които имат най-новия чип на Qualcomm Snapdragon 865+. Новите телефони също така имат Full HD дисплеи, вместо по-скъпите quad-HD.

От Google твърдят, че 5G ще подпомогне услуги, като видео чата Google Duo или Google Stadia, услугата за стрийминг на видеигри. Тези неща изискват по-бърз интернет.

5G обаче все още е ограничена в САЩ, така че за момента не представлява причина за покупката на нов телефон, която по-скоро би била нещо като застраховка за бъдещето.

10-те най-печеливши компании в светаКласацията най-печелившите компании в света дава представа за това кои държави имат най-голяма икономическа мощ и секторите с най-голямо икономическо влияние

Pixel 5 и Pixel 4a 5G имат една и съща камера, която от Google твърдят, че е “най-добрата досега.” Задната камера разполага с ултраширок обектив, който позволява влизането на повече хора в кадър и нов съпорт за HDR+ за “още по-ясни снимки.”

Има нов портретен режим Night Sight - режима на Google за заснемане при слабо осветление. Това означава, че можете да правите по-добри снимки със замъглен фон, дори и в по-тъмна обстановка, като например около лагерен огън.

Портретният режим тук е подобрен с Portrait Light. Функцията е сходна с осветителните ефекти, които Apple добавя в портретен режим при iPhone.

Според компанията пък подобрения в софтуера позволяват живот на батерията до 48 часа.

Телефоните Pixel на Google не разполагат с голям пазар, както при тези на Apple и Samsung, но това е начин за компанията да привлича клиенти за своята мобилна платформа Android, като пуска относително достъпни устройства, които предлагат най-добрата интеграция с приложенията на Google и камера, която се конкурира с тези на по-скъпи смартфони.

Компанията се очаква да продължи тази тенденция с нов, по-евтин модел Pixel през тази година.

Предварителните поръчки за двата нови телефона започват в сряда в САЩ, а доставките от 30 октомври.

Nest Audio

Снимка: Google

Google представи и нов свързан домашен говорител, който ще се конкурира с продуктите на Amazon Echo и Sonos. Той ще струва 99 долара и се свързва с други говорители Nest (които преди това се наричаха Google Home), създавайки аудио система за целия дом.

Както и при предишните говорители, Google Audio позволява да разговаряте с Google Assistant. Така можете да попитате за времето, какво предстои в календара ви, да се обадите на някого или да пуснете музика от няколко музикални услуги, като YouTube Music, Spotify и други.

Google Аудио се конкурира най-пряко с новия Echo на Amazon, който е на същата цена, но осигурява достъп до гласовия помощник на Amazon. Продажбите на Google Audio започват на 5 октомври.

Chromecast с Google TV

Снимка: Google

Google също така представи и Chromecast с Google TV - малко устройство, което се включва в телевизора, подобно на Roku или продуктите на Amazon Fire TV, и предоставя достъп до над 6 500 приложения, като Netflix, Hulu, HBO Max, Peloton, YouTube и други.

Това е поредният опит на Google да открадне пазарен дял от Roku и Amazon, които контролират лъвския пай от телевизионния стрийминг пазар.

Това е първият Chromecast продукт на Google, който се предлага със софтуер и дистанционно. Преди това Chromecast позволяваше избиране на филми и видеа на телефона, но липсваше меню.

От Google се надяват, че промените ще помагат на хората да откриват повече съдържание, в крайна сметка, да го използват повече време. Най-новият продукт Chromecast използва новия софтуер на Google TV, което е напълно преработена версия на Android TV, която преди това беше налична единствено на устройства на трети страни, като Nvidia.

Дистанционното разполага с бутон Google Assistant, така че потребителите могат да се търся гласово, или пък да помолят Google TV да пусне камерата Nest, за да следят входната си врата. Има и бутони за бързо пускане на YouTube и Netflix.

Новият Chromecast поддържа видео до 4K и HDR, ако потребителите разполагат с такъв телевизор, както и Dolby Atmos, ако имат говорители, които го поддържат.

Chromecast обаче не поддържа Google Stadiaх - новата услуга за стрийминг на игри на компанията, но от компанията работят това да стане възможно през първата половина на следващата година.

Продажбите на Chromecast с Google TV вече започнаха в САЩ на цена от 49.99 долара. Устройството ще се предлага в други страни до края на годината.