Европейската централна банка трябва да се подготви за емитирането на дигитално евро, което да допълва ролята на физическите банкноти и монети, когато и ако това се наложи, смята един от членовете на управляващия борд на институцията Фабио Панета.

Има и други централни банкери, които обмислят възможността за официално регулирани дигитални валути, които да задоволят търсенето за електронни разплащателни средства и да се изправят срещу конкуренцията на биткойн и останалите криптовалути, пише Ройтерс.

Според оценките на ЕЦБ дигиталното евро може да бъде полезно в държавите, в които хората до голяма степен са изоставили разплащанията в брой, както и при ситуация, в която се използват чуждестранни електронни пари или пък няма възможност за достъп до други форми на финансови трансакции.

"Трябва да бъдем готови да използваме дигиталното евро, когато условията около нас доведат до тази необходимост. Това означава, че ние вече трябва да започнем да работим по този въпрос", смята Панета.

В момента проектът е обект на обществено обсъждане, като до средата на 2021 г. трябва да бъде взето решение дали ще започне реализацията му.

ЕЦБ предвижда депозитите в дигитално евро да имат таван и да бъдат поне отчасти обвързани с официалния основен лихвен процент, който в момента е отрицателен - на ниво от -0.5%.

В идеалния случай те ще се предлагат от частните банки, а не от централната банка, се посочва още в доклада на институцията.

От няколко месеца шведската централна банка Riksbank провежда тестове на своята е-крона. Подобни опити се правят и от Китайската централна банка в една от платформите за споделено пътуване в Поднебесната империя.

В много от държавите от еврозоната обаче, включително и в Германия, плащанията в брой все още преобладават.

Федералният резерв на Съединените щати, Английската централна банка и Японската централна банка засега също са резервирани по отношение на емитирането на официални дигитални валути, припомня Ройтерс.