Отборът на Лос Анджелис Лейкърс ще излезе в пета среща от финалите на НБА с екипите Black Mamba, или в превод „Черната Мамба“, посветени на покойната легенда Коби Брайънт, пише ESPN.

Двубоят срещу Маями Хийт ще се проведе в събота сутрин в 4.00 часа българско време, като езерняците се нуждаят само от още една победа, за да спечелят серията.

Лейкърс трябваше да играят с тези екипи в мач номер 2 и 7, но са получили специално разрешение от лигата да заменят традиционните си екипи със специалната серия.

До момента в плейофите Лейкърс са 100-процентови, когато са използвали екипите Black Mamba, чийто дизайн е дело на Nike, в партньорство с Коби Брайънт.

Отборът на Лейкърс посвети остатъка от сезона на Брайънт, който загина трагично в хеликоптерна катастрофа, заедно с дъщеря си и други седем души.

Звездите на „езерняците“ Леброн Джеймс и Антъни Дейвис дори си направиха татуировки в чест на Брайънт. При излизането си на терена тимът се надъхва и с вече известното в цял свят: „1, 2, 3, Mamba”.

Как и защо Лейкърс се отказаха от 4.6 млн. долараТимът е оценен на 4.4 млрд. долара

„Тези екипи ни вдъхновяват допълнително. По този начин ние представляваме Коби. Излизайки на терена с екипите, които той е създал, ние го правим с една-единствена мисъл – да победим“, казва Антъни Дейвис.

Лейкърс носи за първи път тези екипи през януари 2018 г., или около 2 години преди смъртта на Коби Брайънт.

Те са част от специалната серия, включваща екипи, вдъхновени и от други звезди на Лейкърс, като Шакил О'Нийл и Меджик Джонсън.