Може би 2020 е била годината, в която сте планирали да пътувате много.

Годината, в която сте възнамерявали да потърсите тайни плажове, за които знаят само местните.

Годината, в която да лагерувате в тропическа гора, да наблюдавате осветени от биолуминесценция води или да прекарате поредния празник на върха на обрулена от вятъра планина.

Вместо това 2020 е годината, в която светът си поема дъх в опит да преоткрие пътуването. След колосалните промени, които ни донесе пандемията от коронавирус, едно е сигурно - оттук нататък ще пътуваме по-обмислено. Но може би и по-радостно.

Ще оценим всеки продължителен залез, ще усетим всяко песъчинка, докато пръстите на краката ни потъват в пясъка. Ще обмислим по-добре как нашите пътувания влияят на местните общности, ще се интересуваме повече как се харчат парите ни.

И докато начинът, по който пътуваме, може да се промени, това, което искаме от нашите пътешествия, винаги ще остане същото.

Ето защо сме положили големи усилия при избора на нашите най-добри ваканционни дестинации за 2021 г., посочват от луксозното списание за пътувания Condе Nast Traveller.

Вижте ги:

21. Ханя, Крит, Гърция

Докато пристанището и калдъръмените улички, носещи част от духа на Османската империя, са деликатно красиви, Ханя се превръща в истински хит, що се отнася до кухнята.

От прости морски кафенета до изискани критски ястия, този град на северозападното крайбрежие на гръцкия остров има подбрана, но бързо разрастваща се кулинарна сцена, която примамва туристическото небце.

20. Южна Африка

Подобно на много други държави, туристическата индустрия в Южна Африка преживява трудни времена. И докато светът принудително си почива от туристите, ново поколение невероятни творци осветяват най-разнообразната културна общност на африканския континент.

Биеналетата, панаирите и новите пространства, управлявани от художници, са начело на оживената художествена сцена в страната. Няма как да не споменем и множеството свежи места за настаняване, които ще посрещат международни гости през 2021 г.

19. Пулау Мерах, Ява, ИндонезияТази част на Индонезия е популярна предимно сред сърфистите. А както знаем, те обикновено водят със себе си бутиковите хотели и екопредприемачите.Това слабо развито място за островно бягство вече привлича туристи към празните си плажове.

Известно като Червения остров, парчето земя предлага безкрайни безлюдни пясъчни участъци, несигурен Wi-Fi и почти никакви посетители. То е идеалното място за начинаещите любители на водните спортове.

Индонезийско племе има най-сините очи в света заради рядко заболяванеИндонезия е много специална страна. Едноименният архипелаг се състои от над 17 000 острова. Смята се, че това е най-голямата островна държава в света

18. Чарлстън, САЩГрадът в Южна Каролина да се изправя срещу своята трудна история. Като столица на северноамериканската търговия с роби, Чарлстън посреща около 100 000 африканци, или около 40 процента от хората, заловени и доведени в САЩ, за да бъдат продадени в робство.

През 2022 г. ще отвори врати Международният афроамерикански музей - след повече от две десетилетия планиране и набиране на средства. Дотогава туристите ще разчитат на все по-големия брой обиколки, разказващи за предизвикателното минало на града.

17. ГвианаВъпреки че е единствената англоговоряща държава в Южна Америка, Гвиана има поразително разнообразно население. Съчетанието от индийско, африканско, китайско, европейско и индианско влияние превръща тази малка нация, граничеща с Венецуела, Бразилия и Суринам, в предизвикателно място за опознаване.

С изобилието си от естествени природни дадености тя привлича все повече посетители. Властите се фокусират върху опазването на коренното население. Макуши, обитаващи района от около 7000 години, са едно от деветте коренни племена на Гвиана.

16. Коста РикаИзпълнена с мъгливи облачни гори, бунтовни вулкани и идеални за сърфинг плажове, Коста Рика издига в култ устойчивия туризъм. Дългогодишният фокус върху екологията оцветяват централноамериканската държава в наситено зелено.

Сгушена между Тихия океан и Карибско море, страната е дом на повече от 6% от биологичното разнообразие в света (повече от САЩ и Европа, взети заедно). Тя произвежда почти 99% от електроенергията си от възобновяеми източници и се стреми да се превърне в една от първите държави, постигнали нулеви въглеродни емисии до 2050 г.15. Шетландски острови, Шотландия, ВеликобританияПлавайки във водите, изпълнени с китове, между северните територии на Шотландия и западните части на Норвегия, Шетландските острови може да ви изглеждат като изненадващо място за хранителна революция.

Но богатата почва и девственото море осигуряват истински рог на изобилието от естествени съставки, привличайки готвачи и любители на кухнята към тези отдалечени морски брегове.

16-те обитаеми острова, които са по-близо до Берген, отколкото до Инвърнес, са заобиколени от води, пълни със скумрия, миди, раци и омари - благодат, която е надлежно сервирана в най-модерните заведения на Леруик.

Разпръснати из архипелага, находчивите островитяни се възползват максимално от собствените си стопанства, отглеждайки различни култури, които се превръщат в плячка на местните готвачи.

14. Оахака, МексикоНаследството на Оахака - от храната до текстила, е потопено в традиция. Готвачи, занаятчии и дизайнери се стичат по пъстрите му улици, за да опитват подправки, фино изработени занаятчийски изелия и вкусен мескал.

Най-добрият начин да потънете сред оживените удоволствия на Оаксака са местните екскурзии до занаятчийски работилници, хранителните турове и възможностите за дегустация на напитки.

13. ВиетнамВ крайбрежния анклав Bãi San Hô ще откриете така чакания нов имот от перспективните хотели Zannier, който предвожда вълната от горещи нови хотелски придобивки във Виетнам.

Железопътното пътуване в централната част на Южен Виетнам няма да прилича на никое друго, тъй като през 2021 г. релсите ще щурмува бутиков 12-местен влак между Да Нанг и Куи Нхон. Обсипан с дърво и мрамор, той е разработен от хотелиерската група от висок клас Anantara. Пуфтейки из спокойни оризови полета и извивайки се по назъбени брегове, които стърчат, сякаш са счупени зъби, влакът ще предлага вино, тристепенна вечеря и спа процедури.

Какво да НЕ правите във Виетнам?Както всяка друга страна по света, така и в тази има закони, правила и суеверия, които туристите е добре да спазват, ако не искат да си навлекат проблеми

12. Бъркшир, САЩТази част на страната постепенно се превръща в изкусно убежище за творци от оживените околни градове. Сгушен във вълнообразните западни участъци на Масачузетс, планинският регион - на три часа път с кола от Ню Йорк и Бостън, е мястото, на което авангардната култура се среща с хранителната традиция от фермата до масата.

Някога дом на свободно пасящи бизони и необятна ненаселена пустиня, днес районът предлага земеделски земи, есенна зеленина и живописни градове.

11. Източен и Западен Съсекс, ВеликобританияТези два очарователни района на Съсекс блестят с естествената красота, която предоставя безкраен набор от спокойствие и пълнещи душата морски гледки. Множество нови ресторанти и хотели превръщат тази красива част на Великобритания в още по-привлекателна за туристите.10. Доминиканска републикаОт обиколките на социални предприятия в Пуерто Рико до управляваните от общността природни резервати в Антигуа, Карибите в момента са хит в екотуризма. Но задвижването на тенденцията идва от Доминиканската република.

Дом на мангрови лагуни, стотици километри брегова линия и богати на китове морета, а днес и на нарастващ брой спокойни уелнес места за настаняване, страната предлага още скрита мрежа от пещери, изпълнени с петроглифи, и диви недокоснати плажове, с които претендира за титлата екорай. Определение, което със сигурност заслужава.

9. Хелзинки, ФинландияЗабравете великолепната архитектура и превъзходните места за хапване на брега, ако има нещо, в което Хелзинки е най-добър, това е културната сцена. През 2018 г. градът вложи над 99 милиона евро в изкуства и култура, подкрепяйки вече и без това огромния брой музеи, концертни зали и галерии.

Резултатът е културен град от световна класа - достатъчно вълнуващ, за да си съперничи с Копенхаген и Стокхолм, а балтийските архипелази оставят задоволително солен вкус във въздуха.

8. АмазонкаСъс своите наводнени гори и речни пътища, извиващи се като анаконди, Амазонка - която се простира в голяма част от северозападната част на Бразилия до Перу, Колумбия, както и други части на Южна Америка - е описвана като белите дробове на Земята.

Тя представлява единствената оцеляла дъждовна тропическа гора в света и е дом на поне 10 процента от известните животински и растителни видове на планетата. Но пожарите, дърводобивът, добивът на злато и обезлесяването представляват огромназаплаха за тази природна среда.

Приключение тук означава да спите в местни къщи, да си направите къмпинг в заплетената, напоена с роса джунгла и да посетите общински училища и местни села. Няма нужда да споменаваме огромното количество диви животни, които могат да бъдат наблюдавани - от редки розови делфини до ягуари и бърборещи маймуни, прелитащи през сенките на дърветата.

Най-надарените с природна красота страни в светаЩе ви бъде трудно да намерите държава по света, която да не предлага никакви природни красоти, но някои са по-надарени от други

7. Акра, ГанаВ момента малко места на земята кипят от толкова енергия колкото Гана, тъй като младите й творци преосмислят ролята на страната на световната културна сцена. В опияняващия град Акра се възражсат местните традиции, що се отнася до изкуствата, музиката и модата.

6. Кимбърли, АвстралияС хотели, хижи и къмпинги, готови да отворят отново след най-тежките горски пожари в съвременната история, страната тъкмо се беше отърсила от тази трагедия, когато дойде пандемията от коронавирус. Но с късмет, херкулесовски усилия на местните и подкрепа от посетителите, през 2021 г. Австралия ще се завърне на туристическата сцена по-силна от всякога.

Разположен в далечните северозападни части на Австралия, Кимбърли е невероятно място, в което пясъкът свети в кървавочервено, а моретатата с цвят на аквамарин гъмжат от акули и соленоводни крокодили.

Обширните пейзажи го правят едно от най-примамливите места за приключения през 2021 г. - регионът е почти три пъти по-голям от Англия, с по-малко хора на квадратен метър от почти всяко друго място на Земята.5. Ер Йеро, Канарски островиПо-малко известните Канарски острови се появяват в светлината на прожекторите през 2021 г. Обливаната от слънце испанска верига край африканското крайбрежие на Атлантика е дом на невероятни пейзажи - от буйни бананови плантации до лаврови гори. Но вместо популярите Гран Канария и Тенерифе, по-малките, по-характерни места са тези, които трябва да посетите.

Ла Палма - най-северозападният остров, разполага с ренесансови дворци, очарователни църкви и кметство от вулканична скала. По-малко известен е Ел Йеро. Той може да се превърне в първия устойчив и самодостатъчен остров в света, влагайки екологични усилия във всичко - от енергия до храна.

Планинският терен, който по-скоро изглежда като шотландските Хебриди, е изпълнен с кактуси и „живи изкопаеми“ дървета, а 90 процента от бреговата му линия се състои от извисяващи се катранени вулканични скали. И двата острова са биосферни резервати.

4. Обединени арабски емирстваДубай ще бъде дом на първото световно изложение в Близкия изток, като няма съмнение, че Градът на златото ще ни зашемети. Милиарди се наляха в обширна площ-домакин на Експо 2021 - двойно по-голяма от остров Хонконг, изпълнена с различни инженерни подвизи.

Глобалната пандемия върна целия проект една година назад, но загубата на 2020 г. е печалба за 2021 г. Планирано е изложението да стартира през октомври 2021 г.

Вижте борбата между Дубай и пустинята (снимки)Битката между природата и хората рядко някъде е по-силна, отколкото в ОАЕ

3. Мелидес, ПортугалияС девствени пясъци и малки селски площади, Мелидес е Португалия, но не такава, каквато я познавате. Точно в средата на недокоснатото крайбрежие на Алентежу, това селце на хълма вече е познато на туристите, но не и на бутиковите хотели и модерните художествени галерии.

Вместо тях пусти плажове и километри лозя, оризови полета и коркови дъбове бавно привличат изтъкнати художници. Районът обаче все още остава блажено недзокоснат: все още местните жители прекарват времето си в игри на карти.

2. Йоркшир, ВеликобританияОсвен че е (доста голяма) земя на мрачни баири и брегове, Йоркшир отдавна е и важен артистичен анклав. Рушащите се стари мелници, преустроени църкви и дендрариуми се преустройват, регенерират и пълнят със студия, занаятчийски магазини и ресторанти.

1. СловенияДонякъде е смайващо, че Словения - разположена между стари фаворити на туристите, като Италия и Хърватия, все още не е много популярна. В края на краищата, тюркоазените й реки, подхранваните от ледници езера и извисяващите се, покрити със сняг върхове са достатъчно красиви, за да привлекат посетители.

Най-известната забележителност на страната - Бледското езеро, е по-спокойна от всяко от по-известните езера в Европа. А устойчивите хранителни практики и внимателно обмислени техники от стария свят превръщат Словения в хит на кулинарната сцена.

Така че няма нищо странно, че страната е обявена за Европейски регион на гастрономията за 2021 г. Тук се поставя акцент върху екологичното земеделие и устойчивостта - столицата Любляна е един от най-зелените градове на земята.