На всички ни се е случвало някоя песен да се забие в съзнанието ни, но да не можем да си спомним достатъчно текст от нея, така че да я потърсим.

Google вече има решение – да търсим чрез тананикане.

Тази седмица от Google представиха нова функционалност в търсачката си, която позволява на потребителите да търсят песни, като изтананикат няколко такта, в опит да бъде открита мелодията, информира CNN Business.

Функцията вече е част от мобилното приложение на Google и Google Assistant, където потребителите могат да кажат "Коя е тази песен?" (предшествано от "Хей, Google" в Google Assistant), след което да се опитат да изтананикат, изсвирят с уста или запеят в продължение на 10 - 15 секунди.

Резултатите ще включват няколко вероятни песни, заедно с преценката на търсачката колко вероятно е всяка от тях да е тази, която търсите.

От Google обявиха, че тази функционалност първо ще бъде налична на английски език в Apple iOS и на над 20 езика в Android.

Потребителите не трябва да могат да пеят страхотно, за да може функцията да работи, според Google.

Амбициозната компания, която се опитва да преобърне музикалната индустрияHipgnosis има за цел да превърне песните в актив, който се търгува на борсата, като златото и петрола

Подобно на много от предложенията в търсачката на Google, новата функционалност използва машинно обучение. На практика софтуер анализира мелодията, която тананикате (или пеете или подсвирквате), превръщайки я в последователност от числа, които след това могат да бъдат сравнявани с тоновете на дигитализирани песни, с цел откриване на сходство.

Компанията работи от години по използването на изкуствен интелект за разпознаване на музика.

Новата функция в търсачката вероятно ще бъде доста използвана. По време на представянето й беше съобщено, че потребителите питат Google "Коя е тази песен?" по близо 100 милиона пъти на месец.