Топ 10 източника на веган протеин

„Откъде си набавяш протеина?“
Това е първият и най-често срещан въпрос, който се задава на веганите. Особено пък ако този човек спортува и следва някаква диета.
Много хора не са наясно, че не е нужно да консумират животински продукти, като месо, яйца и млечни, за да получат всички необходими макронутриенти.
Веган протеин може да се намери в голямо разнообразие и в храни на растителна основа.
Вижте кои са 10-те най-добри източника на вегетариански протеини
1. Леща
Независимо дали е червена, жълта или кафява, лещата е пълна с протеини и основни хранителни вещества. Тя е с високо съдържание на фибри (в 100 гр се съдържат 8 гр фибри), което означава, че ще ви държи сити в продължение на часове и може да помогне за регулиране на телесното тегло.
Лещата е богата и на растително желязо, важно за всеки, страдащ от анемия.
100 г леща (сушена) съдържа 27 г веган протеин.
2. Тофу
Тофу се произвежда от ферментирали соеви зърна и може да се използва в множество ястия във веганското готвене. Този протеин на растителна основа може да бъде приготвен на пара, на скара, пържен или печен. Можете да го ядете на хапки, в салата, освен това е идеалната основа за вкусни кремове, смутита и сосове.
100 г тофу съдържа 15 г веган протеин.
3. Тиквени семки
Тиквените семки са един от най-добрите вегански източници на протеини. Но имайте предвид - 100 г тиквени семки имат почти 500 калории, благодарение на високото съдържание на мазнини. Те не са нискокалорична закуска. Поръсете малко семена в закуска с мюсли или върху салатата си на обяд.
100 г тиквени семки съдържат 37 г веган протеин.
4. Овес
Овесените ядки са любимата закуска и идеална основа за мюсли, бананови палачинки или каша. Високото съдържание на фибри помага за засищане, а овесът е пълен с витамини от група В.
100 г овес съдържа 14 г веган протеин.
5. Сейтан
Това е продукт на базата на пшеничен глутен и е особено ценен вегански източник на протеини. Консистенцията е подобна на месото и може да се използва като заместител в много ястия.
100 г сейтан съдържа 28 г веган протеин.
6. Фасул
Бял, черен, шареб боб ... има много различни видове и те са страхотна храна с високо съдържание на протеини. Хавайте на яхния, в салата, на пюре или под формата на зеленчукови бургери.
100 г боб (сушен) съдържа 22 г веган протеин.
7. Бадеми
Шепа бадеми с ябълка е идеалната закуска, ако ви налегне неистов глад. А някога опитвали ли сте бадемово масло върху филия пълнозърнест хляб? Тези ядки са заредени с ненаситени мазнини и витамини - като витамин Е и магнезий, и е доказано, че имат положителен ефект върху сърдечно-съдовото здраве.
100 г бадеми съдържа 29 г веган протеин.
8. Темпе
Темпе се произвежда от варени, ферментирали соеви зърна, които след това се оформят в твърди блокчета с вкус на ядки. Този соев продукт е един от най-добрите вегански източници на протеин и е богат на минерали, като магнезий, желязо, калий и фосфор.
Подобно на тофу, темпе може да се използва по най-различни начини и се среща в много вегански рецепти.
100 г темпе съдържа 20 г веган протеин.
9. Киноа
Технически киноата не е зърно, а псевдозърнена култура и е задължителна за растителната диета. Не само че е с високо съдържание на вегански протеини и сложни въглехидрати, но и на микроелементи, като магнезий, желязо, калий и цинк.
Можете да използвате киноа като гарнитура към ориз, да направите от нея топла каша за закуска или да проявите креативност в различни видове салати.
100 г киноа съдържа 12 г веган протеин.
10. Нахут
Ако сте на растителна диета, тогава вероятно не можете да си представите живота без нахут. Той е с високо съдържание на протеини и фибри. Използвайте го в къри, салати или го превърнете в кремообразен хумус.
100 г нахут съдържа 19 г веган протеин.