По целия свят има невероятно красиви природни чудес във всякакви форми и размери.

От китайските планини Тианзи до дефилето Вердон в Югоизточна Франция, цялата планета е едно истинско чудо.

Например в Колумбия уникално растение всяка година превръща река в яркочервена пътека, а на Малдивите биолуминесцентният планктон кара плажовете да светят през нощта.

Вижте 20 от най-красивите природни чудеса по света:

Река Каньо Кристалес в Колумбия е известна като „реката от петте цвята“ или „течна дъга“.

Тази река изглежда нормално през повечето време. Или поне докато избухне в цвят между сухия и дъждовния период – от края на юли до началото на ноември, когато цъфти ендемичното растение Macarenia clavigera, срещащо се и в още няколко от местните реки. Тези червени растения се захващат здраво за скалите, където реката тече по-бързо.

Планините Тианзи в Китай са изградени от кули от ерозирани и открити скали.

Тези планини са вдъхновение за извънземните образи в „Аватар“ на Джеймс Камерън, а някои от кулите са високи до над 1200 метра и са на възраст 300 милиона години.

Каньонът на Антилопата в Аризона е известен със своите вълнообразни шарки и високи стени от пясъчник.

Тук ще видите тесни пътеки, образувани от милиони години водна ерозия.

Докато отделните му шестоъгълни колони изглеждат създадени от човека, Мостът на великана в Северна Ирландия е образуван естествено от вулканична дейност преди милиони години.

Най-голямата от тези колони е висока 12 метра.

Разположен в Индийския океан, остров Сокотра има растителен живот, който не се среща никъде другаде на планетата.

Един от най-забележителните видове на остров Сокотра е Драконовото кърваво дърво (Dracena Cinnibaris), отличаващо се с корона във формата на чадър и листа, наподобяващи гигантски краставици. Смолата му е тъмночервена и се използва в лекарства и бои.

Шоколадовите хълмове на остров Бохол във Филипините са известни със странните си конусовидни форми.

По време на сухия сезон тревата придобива отчетливо кафяв цвят, напомнящ на шоколада. Тук има и повече от 1268 хълмове с форма на конус, покриващи площ от 31 мили.

Скалните тераси в Badab-e Surt в Иран са седиментни скали, които са формирани преди хиляди години, след като два минерални горещи извора ерозират скалите, оставяйки след себе си отлагания, които придават на мястото уникалната му форма.



Човешка грешка и геотермична активност водят до създаването на Fly Geyser в пустинята Блек рок в Невада.

Гейзерът е създаден, след като геотермична енергийна компания не успява да запечата тестов кладенец, а геотермичната топлина изхвърля водата нагоре в гейзер.

Кладенецът на Тор в Орегон, САЩ, прилича на бездна, която поглъща вълните безвъзвратно. Мястото е сравнително безизвестно и доста опасно, особено по време на прилив и зимна буря.

Пещерите Waitomo Glowworm в Нова Зеландия са дом на хиляди блестящи светещи червеи.

Пещерите са отворени за посещение от 1889 г., но са известни на коренното население маори много по-дълго. Всъщност, Waitomo идва от маорските думи wai за вода и tomo за дупка или вход.

Розовото езеро „Хилър“ в Австралия е загадка.

Розовото езеро с мехурчета се противопоставя на науката: никой не знае защо е толкова розово. Смята се, че цветът идва от специфични водорасли в езерото, които са привлечени от високата му соленост, както и от розови бактерии, известни като халобактерии.

Петнистото езеро в Британска Колумбия, Канада, е известно със странния си, почти извънземен вид. Това се дължи на редица минерали: магнезиев сулфат, калций и натриеви сулфати.

Червеният плаж в Панджин, Китай, получава своя отчетливо пурпурен цвят от изобилието от "червени плевели", наречени Chenopodium, които процъфтяват в алкална почва.

В Памуккале, Турция, терасите задържат топла вода, събрана от естествени горещи извори.

Известни като „памучен замък“ на турски, терасите са създадени с течение на времето от варовикови минерални залежи от геотермална дейност.

Секвоите в Националния парк Редууд, Калифорния, са едни от най-високите дървета в света.

С над 139 000 акра дървета, Националният парк Редууд покрива северното крайбрежие на Калифорния. Секвоите са едни от най-високите дървета в света, а някои стигат до над 115 метра.

Планината Фуджи в Хоншу, Япония, е действащ вулкан, последно изригнал през 1707 г. Това е най-високата планина в Япония и се извисява над близката провинция, която често е обвита в дебел слой мъгла.

Езерото Масазир в Азербайджан има розов цвят, който е най-ярък през лятото. То получава цвета си от микроорганизми, наречени халофили .

Пясъчните дюни на националния парк Lençóis Maranhenses в Маранхао, Бразилия, са хипнотизираща гледка. Те са пресечени от реки, тъй като пясъкът от речните корита се отлага в устието на реките и се връща на континента от ветрове и морски течения.

Салар де Уюни, Боливия, е огромен солен оазис. Когато езерата в близост до тези боливийски солени площи преливат, те създават величествена огледална повърхност, която отразява небето и облаците отгоре.

Мъртво море в Израел и Йордания е идеалното място за плуване. Това е най-ниското водно тяло на повърхността на Земята и е толкова солено, че спокойно можете да лежите в него.